Een Russisch gevechtsvliegtuig op de Syrische luchtbasis Hmeimim
NOS Nieuws

Turkije roept ambassadeur Rusland weer op het matje

Turkije heeft voor de derde keer deze week de ambassadeur van Rusland op het matje geroepen. Ankara vindt dat Moskou nog steeds geen bevredigende verklaring heeft gegeven voor de schending van het Turkse luchtruim. "Rusland is een vriend. Maar de volgende schending zal als een bedreiging worden gezien", waarschuwen de Turken.

De Turkse premier Davutoglu zei vandaag dat Syrië niet mag uitgroeien tot een crisis tussen de NAVO en Rusland. Maar hij benadrukte tegelijkertijd dat zijn land geen enkel compromis zal aangaan over het Turkse luchtruim of de beveiliging van de Turkse grenzen.

Luchtruim

Afgelopen weekeinde schonden Russische gevechtsvliegtuigen tot twee keer toe het Turkse luchtruim. En op maandag zou een niet nader geïdentificeerde Mig-29 volgens de Turkse generale staf 'geïnterfereerd' hebben met acht Turkse F-16's. Dit was vrijwel zeker geen Russisch toestel, maar een Syrisch gevechtsvliegtuig; Rusland gebruikt voor zover bekend geen Migs in Syrië.

President Erdogan verklaarde eerder dat Rusland de vriendschap met Turkije op het spel zet. Ook de NAVO stelt dat Moskou geen enkele verklaring heeft gegeven voor de herhaalde schendingen van het Turkse luchtruim.

De Turkse premier Davutoglu

Davutoglu herhaalde ook zijn kritiek op de luchtaanvallen van Rusland in Syrië. Die zouden vooral gericht zijn op de gematigde oppositie in dat land. De aanvallen zouden daardoor terreurgroep IS in de kaart spelen.

De VS en Europese naties hebben soortgelijke kritiek geuit en menen dat Moskou hiermee vooral de positie van de Syrische president Assad versterkt. Het Westen ziet Assad, een bondgenoot van Rusland, als de oorzaak van de huidige burgeroorlog en wil dat hij het veld ruimt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl