Arno Pijpers
NOS Voetbal

Pijpers: Oranje gaat het moeilijk krijgen in Astana

Kazachstan is weliswaar de zwakke broeder in groep A van de kwalificaties voor het EK voetbal 2016, maar toch voorspelt de Nederlandse voetbaltrainer Arno Pijpers een bijzonder lastige avond voor het Nederlands elftal. De voormalig bondscoach van de Kazachen (2005-2008) vreest dat het Nederlands elftal zaterdag niet zomaar drie punten meeneemt uit Astana.

"Kazachstan heeft een matige kwalificatiereeks gehad, maar het merendeel van de wedstrijden is nipt verloren. Het is niet zo dat het ondersteboven is gelopen", blikt de 56-jarige Pijpers terug. "Ik verwacht dat Nederland het uitermate moeilijk gaat krijgen."

Kazachstan denkt dat er wel wat te halen valt.

Arno Pijpers

Andere tijden

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd in Amsterdam, oktober vorig jaar, voorspelde Pijpers nog een eenvoudig zege voor Oranje. Die wedstrijd pakte compleet anders uit. Dankzij twee late treffers wist Nederland die wedstrijd met veel moeite met 3-1 te winnen. Kazachstan kwam zelfs op voorsprong in de Amsterdam Arena. "Destijds was ik nog overtuigd van een Nederlandse zege, maar inmiddels ben ik een stuk realistischer. Oranje heeft een dusdanig moeilijke reeks achter de rug, waardoor Kazachstan denkt dat er wel wat te halen valt."

Kazachstan kwam in de Arena nog op een 1-0 voorsprong

Met slechts twee punten bezet Kazachstan de laatste plaats in de poule. Desondanks verwacht Pijpers niet dat Oranje de zege cadeau krijgt. "Dit is voor Kazachstan de laatste keer dat ze zich thuis kunnen laten zien. En zeker als Nederland op visite komt, zal er een hoop publiek op afkomen. Mensen zijn in Kazachstan heel enthousiast over voetbal. Er zullen zo'n 30.000 tot 40.000 supporters op afkomen."

Plaats van handeling is zaterdagavond de Astana Arena. "Een aantal jaar geleden is er een hypermodern en overdekt stadion gebouwd. Vorig jaar heb ik er twee keer gespeeld en toen was het dak dicht. En het kan daar behoorlijk benauwd worden", aldus Pijpers, destijds trainer van FC Taraz.

Het is opzienbarend dat Astana zich gekwalificeerd heeft voor de Champions League. Dat is Ajax niet gelukt.

Arno Pijpers

Kunstgras

"Dat in combinatie met een kunstgrasveld kan voor Oranje best wel eens lastig zijn. Veel Kazachse spelers zijn gewend aan het spelen op kunstgras, want ongeveer de helft van de clubs speelt op kunstgras. Dat moet ook wel, want het is een paar maanden per jaar dik onder nul."

"Het is opzienbarend dat Astana zich gekwalificeerd heeft voor de Champions League. Dat is Ajax niet gelukt. De kwalificatie betekent dat Kazachstan er ook in ervaring op vooruit is gegaan. Nee, Nederland wint niet zomaar even."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl