ABP is het grootste Nederlandse pensioenfonds.

'ABP dreigt af te haken bij loonakkoord ambtenaren'

Het onlangs gesloten loonakkoord voor 600.000 ambtenaren wankelt omdat pensioenfonds ABP dreigt de premies niet te verlagen. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van een notitie van het bestuur aan de pensioenkamer van het ABP.

Omdat het pensioenfonds er slecht voor staat, kunnen de pensioenpremies volgens het fondsbestuur niet omlaag. De pensioenen zouden dan in gevaar komen. Een belangrijk deel van de beloofde loonsverhoging van 5 procent moest echter uit de verlaging van de pensioenpremie komen. Als die niet doorgaat, moet het kabinet dat volgens de Volkskrant compenseren. Dat zou kunnen leiden tot een structurele begrotingstegenvaller, die kan oplopen tot enkele honderden miljoenen per jaar.

De FNV voert al langer acties

Volgens de krant is de verlaging altijd de zwakke schakel geweest in het akkoord dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) met drie kleinere vakcentrales sloot, waaronder het CNV; FNV werkt er niet aan mee. Niet de minister of de bonden beslissen over de hoogte van het pensioen, maar de pensioenfondsen. De fondsen moeten zich houden aan de regels die De Nederlandsche Bank heeft opgesteld.

Uiterlijk maandag wordt duidelijk wat het ABP, het grootste pensioenfonds met 2,8 miljoen deelnemers, gaat doen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie dat het loonakkoord met de bonden staat en dat het allerminst in gevaar is. Het ministerie erkent wel dat nog gepraat wordt over de uitvoering, maar spreekt tegen dat het niet doorgaan van de premieverlaging door het kabinet moet worden gecompenseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl