NOS Nieuws

'Smokkelaars wilden nucleair materiaal verkopen aan IS'

Oost-Europese smokkelaars hebben sinds 2010 zeker vier keer geprobeerd nucleair materiaal te verkopen aan extremisten. Dat meldt persbureau AP. De FBI wist dat samen met andere autoriteiten te voorkomen. Het zou gaan om smokkelaars die banden met Rusland hadden.

De laatste onderschepping was in februari toen smokkelaars probeerden Cesium-137 te verkopen aan leden van Islamitische Staat. De hoeveelheid zou voldoende zijn geweest om meerdere huizenblokken mee weg te vagen.

AP kreeg de stukken in handen van de autoriteiten in Moldavië die nauw samenwerken met de FBI. De politie in Moldavië wil ermee duidelijk maken hoe gevaarlijk de nucleaire zwarte markt op dit moment is.

De veiligheidsdiensten in Moldavië sluiten niet uit dat er ook succesvolle nucleaire overdrachten zijn geweest met bijvoorbeeld IS. Een Moldavische politierechercheur die bij de vier onderscheppingen betrokken was, verwacht in ieder geval meer zaken. "Zo lang smokkelaars denken dat ze veel geld kunnen verdienen en ermee wegkomen, blijven ze dit doen", zegt hij tegen AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl