John Ashe in functie van voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, in 2014
NOS Nieuws

VS vervolgt VN-diplomaten voor corruptie

De Amerikaanse justitie klaagt voormalige diplomaten van de Verenigde Naties aan voor corruptie, omdat ze smeergeld zouden hebben aangenomen van Chinese zakenlui. Een van de diplomaten is een voormalige voorzitter (2013-2014) van de Algemene Vergadering: John William Ashe (61), uit Antigua en Barbuda. Daarvoor was hij jarenlang VN-ambassadeur voor zijn land.

Ashe zou 440.000 euro aan smeergeld hebben aangenomen van de Chinese projectontwikkelaar Ng Lap Seng. In ruil moest hij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon overhalen om mee te betalen aan een conferentiecentrum in de Chinese stad Macau. Dat centrum is overigens nooit gebouwd.

Officier van Justitie Preet Bharara legt uit hoe het smeergeld zijn weg vond

Daarnaast zou Ashe 710.000 euro aan smeergeld van andere Chinese ondernemers hebben geaccepteerd. In ruil daarvoor moest hij opkomen voor hun zakelijke belangen bij de VN en op Antigua. Een deel van het geld was voor de toenmalige premier van Antigua bestemd.

Behalve Ashe en Ng waren ook andere VN-diplomaten en zakenmensen bij de corruptie betrokken. Op last van het OM in New York zijn zes verdachten opgepakt, onder wie Ashe en Ng.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl