Kim Jong-un op de skipiste van het Masik-skiresort
NOS Nieuws

Kims Zwitserse droom: skiën in Noord-Korea

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Ellen Brans

    verslaggever

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Ellen Brans

    verslaggever

"Dit is de plaats die onze grote leider heeft uitverkoren en daarom is er altijd sneeuw in de winter." Receptionist Ri Yong-rim van het Masik Ryong Hotel zegt het met een ernstig gezicht. We staan op het balkon van een luxe kamer en kijken uit op de vier skipistes die vanuit het hotel te zien zijn.

Ri vertelt er niet meteen bij dat er altijd sneeuw in de winter is dankzij de sneeuwkanonnen die in de kelder staan. "Skiën zit traditioneel niet echt in de Koreaanse cultuur", moet hij toegeven. "Maar het is een wereldwijde ontwikkeling, dus onze leider heeft gezegd: Kijk naar de wereld, zie hoe de mensen genieten, zo moeten wij het ook doen, waarom zouden Koreanen hier niet van mogen genieten?"

Vorig jaar januari werd het Masik-skiresort geopend. Het gebied werd in slechts tien maanden door het Koreaanse Volksleger gebouwd. Omdat het zo snel klaar was, werd het werktempo naar het gebied vernoemd: Masik-snelheid. In propagandafilms komt die term tegenwoordig vaak voorbij.

Kims Zwitserse droom: skiën in Noord-Korea

Klein Zwitserland

Kim Jong-un ging naar school in Zwitserland. Wie nu in het Masik-skiresort & hotel rondkijkt waant zich in klein Zwitserland. Alsof de Noord-Koreaanse leider zijn tienerdroom heeft nagebouwd in zijn eigen land. Er zijn negen skipistes, een chalet boven op de berg en een après-skibar met discobollen in het hotel. Alles in jaren 80 stijl. In het chalet ontbreekt alleen de warme chocolademelk. En een cappuccino kost vijf dollar.

Onbetaalbare prijzen voor een van de armste landen ter wereld. De duurste suite kost 252 dollar en volgens de receptionist is er vrij internet op de kamer. Speciaal voor de buitenlandse gasten, want Noord-Koreanen kunnen alleen gebruik maken van een nationaal intranet.

Kim Jong-un zei in 2013 dat hij het aantal toeristen dat jaarlijks Noord Korea bezoekt wil verhogen van 5000 naar 1 miljoen per jaar. Het skiresort moet een nieuwe trekpleister worden, maar het kende een moeilijke start. Het eerste jaar kwam er vrijwel niemand omdat Masik nog niet op de streng gecontroleerde programma’s van de gidsen voor buitenlanders stond en afgelopen wintersportseizoen was het land gesloten voor buitenlandse toeristen vanwege ebola.

Nederlandse toeristen

Volgens Ri Yong-rim is het resort al helemaal volgeboekt: "Ze komen uit Amerika, Duitsland, Frankrijk, Italië, Engeland en er komen heel veel mensen uit Nederland." Maar volgens Simon Cockerell van Koryotours is het skigebied helemaal niet speciaal voor toeristen ontworpen, aangezien daarmee nooit genoeg betalende klanten getrokken zullen worden: “Het is aan de ene kant voor de nieuwe rijkere middenklasse en aan de andere kant voor de arbeiders die er op bedrijfsuitjes naartoe worden gestuurd om te zien wat de leider voor moois voor ze heeft gebouwd. Propaganda dus."

Ook in deze periode, met temperaturen van rond de 25 graden, zitten de skiliftjes vol Noord-Koreaanse arbeiders. Ze komen ons zwaaiend en lachend tegemoet. Misschien niet helemaal toevallig.

Noordkoreaanse reclamevideo van een ski-resort

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl