Een kleine groep vluchtelingen verlaat de noodopvang Heumensoord, kort na aankomst, omdat ze ontevreden zijn over de geboden voorzieningen.
NOS Nieuws

'We hebben al een meldpunt, dat is de politie'

Staatssecretaris Dijkhoff wil dat klachten over overlast en mogelijk strafbare feiten door asielzoekers bij de politie terechtkomen, zodat die snel kan ingrijpen. "Als de wet is overtreden en dat leidt tot een veroordeling, dan kan dat betekenen dat er geen asielvergunning wordt verleend".

Dijkhoff zegt dat het beter is om de politie te bellen, maar heeft geen bezwaar tegen het PVV-meldpunt. "Het is alleen dubbelop. We hebben al een meldpunt en dat heet 'de politie'."

Dijkhoff reageert hiermee op het openen van een mailadres door de PVV waar burgers overlast door asielzoekers kunnen melden.

Ook vice-premier Asscher zegt dat er eerder actie kan worden ondernomen als burgers zich bij de overheid melden.

Achterban

Vrijwel alle politieke partijen horen in hun achterban dat burgers zorgen hebben over de toename van het aantal asielzoekers. VVD-fractievoorzitter Zijlstra: "Wij krijgen ook klachten. Mensen maken zich zorgen over wat de grote asielstroom gaat betekenen voor de voorzieningen in dit land."

Zijlstra wijst erop dat omwonenden van asielzoekerscentra hun klachten en zorgen ook bij het COA kunnen melden, het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers.

Integratie

Ook bij het CDA komen veel meldingen van klachten en zorgen binnen. "Wij hebben zo'n meldpunt niet nodig. Mensen weten ons zo ook vinden", zegt CDA-leider Buma.

Volgens Buma begrijpen mensen "dat we een verantwoordelijkheid hebben om mensen op te vangen. Maar ze vragen zich ook af: hoe gaat het met woningen? Hoe gaat het met de integratie straks? Hoe gaat het als de aantallen nog verder toenemen?"

Eerste hand

De SP opende verschillende keren een meldpunt over een specifiek probleem, maar heeft in dit geval besloten zelf te gaan praten met de eigen achterban en andere burgers in 'asielgemeenten'.

SP-leider Roemer was gisteren in het asielzoekerscentrum in Heumensoord: "Dan krijg je het uit de eerste hand en weet je of het echt een probleem is. Voor de korte termijn is de opvang een acceptabele noodoplossing, maar je vraagt wel veel van de buurt als er zoveel mensen bij elkaar zitten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl