Maerten Soolmans en Oopjen Coppit
NOS Nieuws

Senaat akkoord met Rembrandt-deal, wel veel kritiek

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het uittrekken van 80 miljoen euro waarmee Nederland samen met Frankrijk twee schilderijen van Rembrandt aankoopt. Maar er was veel kritiek op de gang van zaken.

Bijna alle woordvoerders zeiden dat het kabinet de Eerste Kamer onder druk heeft gezet en dat dit ongepast is. VVD'er De Grave zei: "Doe dit niet weer. Zo kunnen wij ons werk niet doen."

De Tweede Kamer stemde vorige week dinsdag al in met de betaling van 80 miljoen euro. Het kabinet wilde dat de senaat diezelfde avond ook akkoord zou gaan, maar die zei daar niet toe in staat te zijn.

Informele toestemming

Veel senatoren wezen erop dat het de taak van de Eerste Kamer is om te toetsen of alle procedures goed zijn doorlopen. Woorden als "druk" en "haast" passen daar niet bij.

De Eerste Kamer gaf vorige week wel al informeel toestemming, zodat de deal met Frankrijk kon worden rondgemaakt.

Nederland wilde de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopje Coppit, die Rembrandt in 1634 schilderde, voor 160 miljoen euro kopen. De staat zou 80 miljoen euro betalen en private partijen de rest. Nadat vervolgens Frankrijk 80 miljoen euro had geboden, werd met Frankrijk afgesproken beide schilderijen samen te kopen.

Geen schoonheidsprijs

Minister Bussemaker zei dat de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient, maar dat zij niet inziet hoe het anders had gemoeten. Dan was er volgens haar een risico geweest dat het niet goed was afgelopen.

De minister zei dat het een ingewikkelde procedure was met een bijzondere dynamiek en dat ook het kabinet dit niet vaak meemaakt. Ze zei dat er meer op het spel stond dan alleen twee schilderijen, zoals de diplomatieke betrekkingen met Frankrijk.

Als het kabinet al een les geleerd heeft van de gang van zaken, dan luidt die: "Niet te vaak een schilderij kopen", aldus de minister.

Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de betaling van 80 miljoen euro, wil Bussemaker zo snel mogelijk een brief aan Frankrijk sturen waarmee de koop wordt afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl