De 13-jarige 'Maha' uit Syrië moest met haar man trouwen vanwege geldproblemen
NOS Nieuws

Wet tegen kindbruiden versneld aangenomen

De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel tegen huwelijken met jonge meisjes zonder stemming aangenomen, waardoor het sneller van kracht kan worden. Het was eigenlijk de bedoeling het voorstel eind november te behandelen, maar dat is op verzoek van de Tweede Kamer naar voren gehaald.

Vorige week zei staatssecretaris Dijkhoff in de Tweede Kamer dat hij weinig kan doen voor meisjes van 15, 16 en 17 die door asielzoekers naar Nederland worden gehaald en zeggen dat ze vrijwillig zijn getrouwd.

Leeftijdsgrens optrekken

In het buitenland gesloten huwelijken worden nu nog in Nederland erkend als de jongste partner 15 jaar of ouder is en het huwelijk in het land van herkomst legaal is gesloten.

Volgens het wetsvoorstel wordt de leeftijdsgrens verhoogd naar 18 jaar. Daardoor wordt het eenvoudiger om onder dwang gesloten huwelijken nietig te verklaren.

Probleem aanpakken

De wet zou op 24 november worden behandeld en dan op zijn vroegst op 1 januari volgend jaar kunnen ingaan. De Tweede Kamer vond dat te lang duren, omdat er berichten zijn over asielzoekers die jonge bruiden naar Nederland hebben gehaald.

Ook Dijkhoff pleitte voor een snellere afhandeling in de Eerste Kamer. "We hebben die wet echt nodig om het probleem van kindbruiden goed aan te pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl