Naast Volkswagen-bezitters, kunnen ook eigenaren van Audi, Skoda en Seat nakijken of hun auto de sjoemelsoftware bezit.
NOS Nieuws

VW-rijders kunnen auto checken op software

Nederlandse eigenaren van een Volkswagen, Audi, Skoda of Seat kunnen nakijken of hun auto is uitgerust met sjoemelsoftware. Met die software in de motor kunnen uitstootwaarden worden gemanipuleerd.

Op de websites van de merken, zoals www.volkswagen.nl en www.audi.nl is het chassisnummer voldoende om er achter te komen of de auto de software bezit.

Het gaat om de dieselmotoren type EA 189 Euro5 met een inhoud van 1.2, 1.6 en 2.0 liter. De software zit wereldwijd zeker in 11 miljoen auto's. In Nederland gaat het om 160.000 auto's. Importeur Pon geeft geen uitsplitsing naar merken.

Nieuwsgierigheid

,,Als de software in de auto blijkt te zitten, is er voorlopig niets aan de hand", zegt een woordvoerder van Pon. ,,Eigenaren kunnen veilig blijven rijden. We bieden deze mogelijkheid louter omdat we begrijpen dat autobezitters willen weten of hun auto betroffen is. Als we meer weten krijgen ze allemaal bericht van ons over de te nemen maatregelen."

Importeur Pon wacht op gegevens en mogelijke instructies van Volkswagen AG in Duitsland. Het Kraftfahrt-Bundesamt, de Duitse RDW, eist van Volkswagen uiterlijk morgen een oplossing voor de auto's met de sjoemelsoftware. ,,Daar moeten wij dus ook op wachten", aldus Pon.

Kosten

De kosten van de herstelactie worden volledig gedragen door Volkswagen AG. Het chassisnummer van de auto is te vinden in het serviceboekje of op het dashboard net onder de voorruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl