NOS Nieuws

Asscher: derde WW-jaar niet uitgevoerd door UWV

Minister Asscher voelt er weinig voor dat uitkeringsinstantie UVW het derde WW-jaar blijft uitvoeren. In het sociaal akkoord staat dat de WW-duur wordt beperkt tot twee jaar, maar dat werkgevers en werknemers in cao's mogen afspreken dat de werkloosheidsuitkering toch weer naar drie jaar gaat.

Daarover zijn inmiddels in verschillende sectoren afspraken gemaakt. Asscher herhaalde in de Kamer een eerdere toezegging dat hij die cao's algemeen verbinden zal verklaren. Dat betekent dat de afspraken voor hele sectoren gelden.

Geen rol overheid

Er gaan nu stemmen op om het UWV opnieuw een rol te geven bij de uitvoering van het derde jaar. De minister van Sociale Zaken vindt dat het UWV de betrokkenen wel mag helpen "bij het verstrekken van informatie" over een werkloosheidsuitkering in het derde jaar, maar verder ziet hij op dat punt geen taak voor de overheid.

"Het UWV heeft zijn handen al vol aan zijn eigen werk en aan alle veranderingen. De uitvoering zou bij andere partijen moeten liggen."

SER-advies

Het kabinet moet nog met een officiële reactie komen op een SER-advies over de WW. Daar is het derde uitkeringsjaar een belangrijk onderdeel van.

Asscher was naar de Kamer geroepen door D66. Die partij wil niet dat de WW langer dan twee jaar duurt. Zo'n voorziening is slecht voor de werkgelegenheid vindt D66.

Van Weyenberg (D66) en Asscher over de WW

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl