Een MiG-29 van de Russische luchtmacht
NOS Nieuws

Weer incident met gevechtsvliegtuig in Turks luchtruim

Turkije zegt dat er opnieuw een incident is geweest in zijn luchtruim met een gevechtsvliegtuig. Het gaat om een niet nader geïdentificeerde MiG-29. Volgens de Turkse generale staf "interfereerde" het onbekende gevechtsvliegtuig met acht Turkse F-16's. Wat daarmee wordt bedoeld, is niet duidelijk. Ook zou er vanuit Syrië luchtafweergeschut zijn gericht op de F-16's.

Rusland heeft geen MiG's in Syrië gestationeerd voor de luchtaanvallen in het land, maar die kunnen dat land vanuit Rusland wel bereiken. Syrië zelf beschikt ook over MiG-29's.

Derde incident

Het incident is het derde in de afgelopen dagen. De spanning in de regio is hoog opgelopen doordat twee Russische gevechtsvliegtuigen zaterdag en zondag in het Turkse luchtruim vlogen. De Russen zeggen dat het in eerste geval om een misverstand gaat en onderzoekt het tweede incident.

President Erdogan is woedend en zegt dat Rusland de vriendschap met Turkije op het spel zet. De NAVO zegt dat er nog steeds geen goede verklaring is gegeven door Moskou voor de schending van het luchtruim van NAVO-lid Turkije.

Onder anderen NAVO-chef Stoltenberg en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemen de Russische inmenging extreem gevaarlijk. Het kan leiden tot directe confrontaties tussen de Amerikanen en de Russen die een eigen dynamiek krijgen. Dat gevoel wordt versterkt door de gebrekkige coördinatie van de Russische luchtaanvallen in Syrië met de internationale acties onder leiding van de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl