Nu lijdt AZ nog verlies, maar dat wordt snel anders volgens de directie
NOS Voetbal

AZ schrijft weer rode cijfers

AZ heeft afgelopen seizoen opnieuw rode cijfers geschreven. De club uit Alkmaar maakte in het boekjaar 2014-2015 een verlies van 2,2 miljoen euro. Een jaar eerder eindigde AZ bijna 3,1 miljoen in het rood. Volgens algemeen directeur Robert Eenhoorn was dit het laatste jaar dat zijn club in de min eindigde.

De prognose is volgens Eenhoorn "dusdanig positief" dat de licentiecommissie van de KNVB de club opnieuw heeft ingedeeld in categorie 3, waarin de clubs zitten die financieel gezond zijn.

Dalende omzet

De omzet van AZ daalde van 40,1 naar 29,8 miljoen euro bruto, vooral omdat de club geen Europees voetbal speelde. Een jaar eerder reikte AZ in de Europa League tot de kwartfinales, met veel inkomsten uit onder meer de kaartverkoop. Dit seizoen speelt AZ wel weer in de Europa League.

De kosten daalden van 42,9 naar 32,4 miljoen euro, vooral dankzij een besparing van 6 miljoen op het personeel. Het negatieve resultaat onder de streep heeft als consequentie dat het eigen vermogen van AZ slonk, van 8,7 naar 6,5 miljoen.

Nemanja Gudelj viert een doelpunt voor AZ tegen ADO. Zijn transfer naar Ajax leverde AZ 6 miljoen op.

Transfers

De transfer van Nemanja Gudelj naar Ajax leverde de club afgelopen seizoen 6 miljoen euro op. De lucratieve verkoop van Steven Berghuis (Watford) en Aron Jóhannsson (Werder Bremen) wordt in het huidige boekjaar meegenomen. "We zijn bezig de kosten en inkomsten beter in balans te brengen, waardoor we uiteindelijk een positief resultaat krijgen", zegt Eenhoorn. "We willen in de toekomst minder afhankelijk zijn van transfers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl