Woningcorporaties verkopen geregeld huurwoningen uit hun woningvoorraad.
NOS Nieuws

SP wil stop op verkoop huurwoning

Woningcorporaties moeten stoppen met de verkoop van goedkope huurwoningen. Oppositiepartij SP noemt het tekort aan sociale huurwoningen onverantwoord. "Door een verkoopverbod zullen de wachtlijsten in ieder geval niet toenemen. Nederlandse huurders wachten vaak al jaren op een betaalbare woning", zei Kamerlid Bashir in het NOS Radio 1 Journaal.

De afgelopen jaren zijn zo'n 70.000 sociale huurwoningen verkocht. In Amsterdam moet een huurder gemiddeld negen jaar wachten, benadrukt SP'er Bashir. Hij wil ook dat de woningcorporaties nieuwe sociale huurwoningen gaan bouwen.

Probleem voor iedereen

Asielzoekers die een vluchtelingenstatus hebben, komen ook in aanmerking voor een sociale huurwoning en daardoor is het tekort aan goedkope woonruimte de afgelopen tijd toegenomen. "Het is niet alleen een probleem voor de vluchtelingen," zegt Bashir. "Het is een probleem voor iedereen, ook voor Nederlanders."

De SP hoopt op voldoende steun in de Tweede Kamer. "De coalitiepartijen zien ook de problemen. Dan kun je niet alleen je schouders ophalen. Ik verwacht actie."

De Tweede Kamer praat deze week over de begroting van Wonen en Rijksdienst. Regeringspartij PvdA pleit voor een noodplan om in twee jaar 100.000 woningen in de sociale sector te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl