NOS Voetbal

Kandidaat-voorzitter FIFA Chung vreest schorsing

Kandidaat-voorzitter Chung: mijn naam zal worden gezuiverd

Opnieuw is een van de hoofdrolspelers in de soap rond de voorzittersverkiezing van de FIFA in opspraak geraakt. Eerder werd al bekend dat huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini mogelijk geschorst worden en nu heeft ook Chung Mong-joon bekendgemaakt dat hem een schorsing van vijftien jaar van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond boven het hoofd hangt.

De Zuid-Koreaanse miljardair wil net als Platini en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein volgend jaar februari Blatter opvolgen als preses van de FIFA. Een schorsing zou dat onmogelijk maken.

'Verkiezing wordt schijnvertoning'

Chung bracht dinsdag tijdens een persconferentie zelf naar buiten dat de commissie onderzoek doet naar zijn steun aan de Zuid-Koreaanse campagne om het WK van 2022 binnen te halen. In die race beloofde Chung het FIFA-bestuur de oprichting van een fonds dat zo'n 700 miljoen euro zou investeren in de wereldwijde ontwikkeling van voetbal, mits zijn land het toernooi toegewezen zou krijgen. Het fonds kwam er niet, omdat het WK naar Qatar ging.

Volgens Chung viel zijn voorstel binnen de reglementen van de FIFA en wees een eerder onderzoek naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 dat al uit. "Ik word niet beschuldigd van omkoping, corruptie of belangenverstrengeling. De commissie verwijt me alleen dat ik niet volledig meegewerkt heb aan dat onderzoek. En daarom zou ik vijftien jaar geschorst moeten worden."

Volgens hem is de eigenlijke reden dat de ethische commissie hem wil beletten deel te nemen aan de voorzittersverkiezing. "Ik ben een doelwit omdat ik de bestaande machtsstructuur binnen de FIFA aanval", zegt hij. "Uiteindelijk zal ik overwinnen en mijn gelijk krijgen."

Chung sluit niet uit dat de ethische commissie in opdracht van Blatter werkt. "Hoe belachelijk het ook mag klinken, er zijn berichten dat meneer Blatter wil aanblijven als voorzitter als alle kandidaten zijn uitgeschakeld. Op deze manier dreigt de verkiezing een schijnvertoning te worden."

Chung Mong-joon heeft een onderonsje met Sepp Blatter tijdens een persconferentie in 2001

Onderdeel van het probleem?

Chung, grootaandeelhouder van autofabrikant en FIFA-sponsor Hyundai, zat tussen 1994 en 2011 namens de Aziatische voetbalbond in het uitvoerend comité van de FIFA. Toen hij eind juli aankondigde kandidaat te zijn, zei hij te willen meewerken aan het "zuiveren van de door corruptie bevlekte wereldvoetbalbond".

Die opmerking kwam hem niet veel later op een sneer van Blatter te staan. "Het is op z'n zachtst gezegd heel zorgwekkend dat meneer Chung Mong-joon de FIFA een corrupte organisatie noemt. Terwijl hij toch niet vergeten kan zijn dat hij heel lang vicevoorzitter en bestuurslid van de FIFA is geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl