Cipiers maken zich zorgen
NOS Nieuws

Zorgen cipiers om celdeuren

Cipiers maken zich zorgen over de celdeuren in Nederlandse gevangenissen. Leden van de groepsondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen dat de deuren makkelijk van binnenuit te vergrendelen zijn.

Als voorbeeld noemen zij in de Telegraaf het incident in de gevangenis van Zoetermeer. Daar stak een 25-jarige man een medegedetineerde van 82 dood. "Bewaarders hebben vorige maand in Zoetermeer machteloos door het luikje van een vergrendelde celdeur moeten toekijken hoe een gedetineerde een andere gevangene op cel afslachtte", aldus een van de opgevoerde bronnen in de krant.

De ondernemingsraad zou het ministerie van Veiligheid en Justitie jaren geleden al gewaarschuwd hebben. Het ministerie wil niets over de dodelijke steekpartij in Zoetermeer zeggen omdat het onderzoek naar het incident nog loopt.

Telefoonkaartje

Volgens de verontruste gevangenenbewaarders is het vergrendelen van de deur van binnenuit kinderlijk eenvoudig. Met een stukje karton of een telefoonkaartje kan een deur al geblokkeerd worden zodat cipiers niet van buitenaf zomaar de cel in kunnen.

Vakbond Abvakabo FNV noemt het een ernstig incident en wil dat er een onderzoek komt naar de gebeurtenissen in Zoetermeer. De vakbond vindt dat er zo snel mogelijk maatregelen moeten worden genomen zodat het niet meer mogelijk is om de deur van binnenuit te vergrendelen.

Tot die tijd pleit de Abvakabo ervoor dat cipiers niet meer alleen in de cel ingaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl