In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Geen straf voor opvang zeehonden in badkuip

De rechtbank in Groningen heeft twee mannen van 58 en 50 jaar schuldig bevonden aan de illegale opvang van zieke zeehonden. Maar omdat ze de dieren wilden redden, krijgen de mannen geen straf.

Vorig jaar september vond de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) twee zeehonden in de schuur van de 58-jarige man. De dieren waren daar gehuisvest in twee badkuipen. Ook bij een 50-jarige man uit het Friese Triemen werden twee zeehonden gevonden in soortgelijke omstandigheden.

Opvang

Het is in Nederland niet toegestaan om zeehonden thuis op te vangen. Afhankelijk van de vindplaats van de zieke dieren moeten ze worden ondergebracht bij de Zeehondencrèche in Pieterburen of bij Ecomare op Texel. Sinds vorig jaar is in Stellendam nog een derde opvanglocatie.

De NVWA deed vorig jaar onderzoek naar de illegale opvang van zeehonden na meldingen van mensen op Terschelling en Ameland. Die leverden zeehonden af bij zogeheten EHBZ'ers (Eerste Hulp Bij Zeehondenopvang). Vervolgens werden de dieren niet naar een officiële opvang gebracht. Ook werden opeens aanzienlijk minder zieke zeehonden dan normaal aangeboden bij professionele opvangcentra.

De NVWA deed bij verschillende oud-medewerkers en oud-vrijwilligers invallen. Ook Lenie 't Hart, die vorig jaar met ruzie vertrok bij de Zeehondencrèche Pieterburen, kreeg bezoek van de dienst. Bij haar thuis werden geen zeehonden aangetroffen.

Afgemaakt

Volgens RTV Noord zijn de twee veroordeelde mannen het niet eens met de nieuwe koers van het opvangcentrum: dieren worden minder snel opgevangen en sneller vrijgelaten dan voorheen. Te zieke dieren worden afgemaakt, betoogden de mannen tijdens de zitting. Daarom besloten ze de zeehonden zelf onderdak te bieden.

Advertentie via Ster.nl