NOS Schaatsen

Kramer: een WK is leuk, een wereldrecord is supergaaf

Kramer: een WK is heel leuk, een wereldrecord is supergaaf

Sven Kramer is klaar voor de winter. Vorig seizoen begon hij nog met een flinke achterstand na een operatie aan zijn luchtwegen en een daaropvolgende bacteriële infectie. Maar dit jaar is de Fries topfit. Zit er misschien weer eens een wereldrecord in?

"Vorig jaar ben ik met een smalle basis aan het seizoen begonnen, waardoor je keuzes moet maken die je liever niet maakt", zei Kramer bij de presentatie van de Lotto-Jumbo-ploeg in Utrecht. "Ik denk dat mijn basis nu vele malen beter is, waardoor ik een stabieler seizoen kan rijden."

Het 29-jarige schaatsfenomeen gaat dit seizoen op voor zijn achtste wereldtitel allround. Maar een wereldrecord, dat is alweer een tijdje geleden. In 2007 scherpte Kramer op de 5.000 meter (6.03,32 in Calgary) en de 10.000 meter (12.41,69 in Salt Lake City) voor het laatst de wereldrecords aan. Geen schaatser heeft sindsdien die records kunnen breken.

"Als je een carrière hebt als ik, dan is een EK en een WK allround heel erg leuk. Maar jezelf verbeteren qua tijden, en dat is in mijn geval snel een wereldrecord, dat is natuurlijk supergaaf", stelt Kramer.

Alles is mogelijk

Met wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City op het programma zit een nieuw wereldrecord er misschien wel in. "Absoluut. Het hele voorseizoen nodigt natuurlijk uit. Hoewel het jammer is dat de eerste wedstrijd geen NK afstanden meer is, maar een selectiewedstrijd", stelt Kramer.

"Vervolgens hebben we mooie wedstrijden in Calgary en Salt Lake. Dat is leuk, maar dan moeten de omstandigheden het wel toelaten en dat is niet altijd zo", aldus Kramer. "Maar ik denk dat altijd alles mogelijk is. We gaan het zien."

Kramer heeft 'niet geslapen' van plaagstoot Schippers

Plaagstoot

Kramer reageerde ook op het plaagstootje dat atlete Dafne Schippers in augustus aan hem uitdeelde. De wereldkampioene op de 200 meter zei op een persconferentie dat ze nu misschien wel groter is dan Sven Kramer. "Dat is schaatsen en dit is een wereldsport", sprak Schippers op de persconferentie van de Ivo Van Damme Memorial begin september in Brussel.

"Ik heb er niet van geslapen", zegt Kramer er lachend over. Een dag later bood Schippers haar excuses aan voor de opmerking. "Prima toch?", vindt Kramer.

Over de status van schaatsen als wereldsport wil de Fries verder niet veel kwijt. "Ik weet niet hoe andere mensen dat interpreteren. Ik kan alleen voor mezelf spreken en ik heb niet het gevoel dat ik me daarin moet verdedigen."

Kramer in de schijnwerpers bij presentatie Lotto-Jumbo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl