President Erdogan en EU-president Tusk vanmiddag in Brussel
NOS Nieuws

EU luistert naar eisen Erdogan

In Brussel praat president Erdogan met onder anderen Europese Commissie-voorzitter Juncker en EU-president Tusk over vluchtelingen in Turkije. Europa wil dat Turkije meer doet om vluchtelingen tegen te houden en Erdogan wil daar best over praten. En voor het eerst heeft hij wat wisselgeld in Brussel.

EU-president Tusk wil dat Turkije zijn grenzen beter bewaakt, optreedt tegen mensensmokkelaars en zes kampen opzet voor vluchtelingen. "Honderdduizenden mensen vluchten via Turkije naar Europa", zei Tusk. "Dat moet stoppen."

'Honderdduizenden mensen vluchten via Turkije naar Europa, dat moet stoppen.'

De Turkse president wil praten over de plannen van Tusk, maar heeft wel een lijstje met eisen opgesteld. Zo wil hij bij de Syrische grens een no-flyzone en een bufferzone tussen Syrië en Turkije waar vluchtelingen veilig kunnen verblijven.

De Europese Unie staat daar niet op voorhand afwijzend tegenover.

Erdogan zei in een toespraak voordat hij ging dineren met Tusk, Juncker en Schulz dat Turkije tot nu toe 7,8 miljard dollar heeft uitgegeven aan vluchtelingenopvang en dat zijn land daar 417 miljoen dollar steun voor heeft teruggekregen. Hij voegde eraan toe dat zijn land desondanks is doorgegaan met het opnemen van vluchtelingen.

'Wij zijn doorgegaan met het opvangen van vluchtelingen'

Volgens Brussel-correspondent Arjan Noorlander weten de EU en Turkije dat ze het eens moeten zien te worden. "Ze hebben hetzelfde probleem en zijn tot elkaar veroordeeld. Ze zullen dus vriendschap moeten sluiten op dit moeilijke onderwerp."

Frustratie in Turkije

Daar waar Europese landen zoals Duitsland zeggen dat de rek eruit is, sprak Erdogan van een gastvrij Turkije. Hij zei dat zijn land al vier jaar lang vluchtelingen opvangt, in totaal al meer dan twee miljoen.

Volgens NOS-redacteur Gulsah Ercetin is dat in praktijk anders. In Turkije zitten 250.000 Syriërs in opvangkampen, de rest verblijft daarbuiten. "Een deel van hen heeft moeite om werk te vinden en gaat zwart werken. Daar zijn Turken gefrustreerd over en zeggen: jullie pikken onze banen in."

Ercetin zegt verder dat de afgelopen jaren de huurprijzen in het zuiden van Turkije zijn gestegen, doordat vermogende Syriërs appartementen huren. "Dus na vier jaar ontvangt niet iedereen meer alle Syriërs met open armen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl