Vreugde bij de Nederlandse volleybalvrouwen, ondanks de verloren EK-finale
NOS Sport

Blangé: nu moeten we doorpakken

Peter Blangé heeft een hectische week achter de rug als toernooidirecteur bij het EK volleybal. Hij beleefde het toernooi als een ritje in een achtbaan. "Van dit scenario hebben we gedroomd. Een finale met Nederland in een bomvol Ahoy, daar teken je voor", zegt Blangé.

Nederland verloor in de finale van Rusland, maar de sport heeft volgens de oud-international desondanks een 'boost' gekregen. "Het mooiste moment was tijdens de halve finale tegen Turkije. Nadat Oranje de tweede set won, waren de 1.500 finalekaarten die er nog lagen binnen tien minuten uitverkocht. We hadden Ahoy met 20.000 man kunnen vullen."

'Van dit scenario hebben we gedroomd'

Entertainment

Na het WK beachvolleybal in juni was het EK indoor het tweede grote volleybalevenement dat dit jaar in Nederland werd gehouden. Blangé zag bij beide toernooien dj's, danseressen, vuur en rook voorbijkomen. "Volleybal leent zich bij uitstek om het als entertainment neer te zetten", zegt hij.

"Mensen moeten na afloop het gevoel hebben dat ze een fantastische middag of avond hebben gehad. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn. We hebben 98.000 bezoekers gehad tijdens het EK, dat zijn astronomische cijfers."

'Volleybal leent zich voor entertainment'

Doorpakken

Het huidige succes is een goede ontwikkeling voor het volleybal. Volgens Blangé is het nu zaak om door te pakken. "We moeten blijven proberen grote toernooien binnen te halen. EK's en WK's, daar gaat het om. We mogen hiervan genieten, maar we moeten wel kijken waar de vervolgstappen kunnen worden gemaakt."

"De vlaggenschepen zijn daarbij koersbepalend", vervolgt de toernooidirecteur. "Als de nationale teams en de beachteams in de picture staan, zijn dat goede voorbeelden voor de jeugd. En de jeugd bepaalt de toekomst."

'Nu moeten we doorpakken met het volleybal'

De toekomst

Dat Nederland in de finale kansloos (3-0) verloor van Rusland is niet erg, vindt Blangé. De ervaring die de volleybalsters hebben opgedaan is belangrijk. Blangé: "Wij, de mannen, hadden lang geleden ook een aantal finales nodig om er uiteindelijk een paar cruciale te winnen. Dat is een heel proces, daar moet je doorheen."

"Ik hoop dat we over een tijdje kunnen zeggen: hier is de basis gelegd. In ieder geval voor deelname aan de Olympische Spelen. Het is een relatief jong team, de harde kern zit ruim onder de 25 jaar en kan nog wel even mee. Deze ervaring geeft veel vertrouwen voor het olympisch kwalificatietoernooi."

'Wij hadden ook een aantal finales nodig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl