In de Evenementenhal in Hardenberg worden tijdelijk 264 vluchtelingen opgevangen
NOS Nieuws

'Mensen worden boos omdat ze geen privacy hebben'

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is nog steeds hard op zoek naar gymzalen en beurshallen om asielzoekers snel op te kunnen vangen. Sinds drie weken vangen gemeenten tijdelijk asielzoekers op in sportcomplexen en andere grote ruimten die voor 72 uur beschikbaar zijn. Vaak komt na die periode nog een nieuw verzoek van het COA om zo'n ruimte nog eens 72 uur extra ter beschikking te stellen.

Het aantal vluchtelingen dat elke week Nederland binnenkomt, schommelt, zei staatssecretaris Dijkhoff. Omdat er te weinig bedden beschikbaar zijn in de asielzoekerscentra, zijn andere opvanglocaties nodig. Nederland zal er volgens Dijkhoff aan moeten wennen dat vluchtelingen in tijdelijke plekken worden opgevangen.

Gesleep

In de praktijk komt het erop neer dat asielzoekers die in een tijdelijke opvanglocatie verblijven, van de ene gymzaal naar de andere moeten verhuizen. Het gaat om vluchtelingen die nog nergens zijn geregistreerd, waarvan nog geen vingerafdrukken zijn genomen en die nog geen asielverzoek hebben kunnen indienen.

In de evenementenhal in Hardenberg (Overijssel) zijn 264 vluchtelingen opgevangen van wie er 150 eerst ruim een week in een gymzaal in Zeist hebben geslapen.

Een van de 264 vluchtelingen is Razan uit Syrië. Ze klaagt over de onzekerheid en het gebrek aan privacy in de tijdelijke opvanglocaties: "Mensen worden boos, omdat ze geen privacy hebben. We weten ook niet wat er gaat gebeuren. We weten niets."

'We weten ook niet wat er gaat gebeuren'

Geen privacy

In Hardenberg, maar ook in de crisisopvang in Workum (Friesland) gingen vluchtelingen korte tijd in hongerstaking uit protest tegen de sobere omstandigheden en het gebrek aan privacy.

Burgemeesters beklagen zich openlijk over deze tijdelijke manier van crisisopvang. Zo lieten tien gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek weten dat er wat hen betreft snel een einde moet komen aan het voortdurend verplaatsen van vluchtelingen.

Vrijwilligers

De gemeentelijke crisislocaties worden gerund door lokale vrijwilligers, vaak ambtenaren van gemeenten, en door hulpverleners van het Rode Kruis. Het Rode Kruis heeft mensen in alle crisislocaties die de vluchtelingen eerste hulp kunnen geven. De hulporganisatie is bezorgd over de opvang van asielzoekers in deze 72-uurs locaties. "Die 72-uurs opvang is niet ideaal", zegt woordvoerder Iris Deinse. "Daar moet zo snel mogelijk iets aan gebeuren."

De gemeente Hardenberg heeft gehoor gegeven aan het verzoek van het COA om de tijdelijke opvang met nog eens 72 uur te verlengen, tot donderdagmiddag 16.00 uur. De opvang langer openhouden vindt de gemeente onverantwoord. Dat betekent dat de 264 vluchtelingen opnieuw moeten verhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl