GGZ-instelling De Woenselse Poort in Eindhoven
NOS Nieuws

Van Rijn bezint zich op ouderbijdrage jeugdinstelling

De eigen bijdrage voor ouders van kinderen die in een instelling wonen gaat mogelijk weer op de schop. Staatssecretaris Van Rijn heeft laten onderzoeken of er ouders zijn die door de eigen bijdrage geen hulp vragen voor hun kind en hij is door de uitkomsten niet gerustgesteld.

Ouders moeten een eigen bijdrage betalen als hun kind is opgenomen in een jeugdinstelling. De gedachte achter die bijdrage is dat de ouders geld besparen omdat hun kind niet thuis woont en ze dus best kunnen meebetalen aan opvang. Maar volgens de onderzoekers gaat de redenering mank, omdat ouders ook extra kosten maken voor bijvoorbeeld vervoer naar de instelling.

Sinds 1 januari hebben ook kinderen met psychische problemen met de bijdrage te maken. Jeugdinstellingen vinden dat niet eerlijk, omdat kinderen met een lichamelijke kwaal ook niet hoeven te betalen voor hun verblijf in een ziekenhuis.

Er kwam ook kritiek uit gemeenten die de regeling sinds 1 januari moeten uitvoeren. Er is geen goed systeem bedacht om het geld bij de ouders te innen. Staatssecretaris Van Rijn gaat nu overleggen met de gemeenten en komt binnenkort met een nieuw voorstel.

Onenigheid

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het oneens over de eigen bijdrage. De VVD is voor, maar de PvdA wil ervan af.

PvdA-Kamerlid Ypma ziet in de uitkomsten van het onderzoek de bevestiging dat de eigen bijdrage onwenselijk is en ouders "op onrechtvaardig hoge kosten" jaagt. De VVD wil het nieuwe voorstel van Van Rijn afwachten en komt pas daarna met een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl