Sergej Karjakin
NOS Sport

Karjakin verovert wereldbeker schaken

Schaker Sergej Karjakin is in Bakoe winnaar geworden van de wereldbeker. De in Oekraïne geboren Rus versloeg zijn landgenoot Peter Svidler in de finale. Svidler had in de halve finale nog gewonnen van de Nederlander Anish Giri.

Nadat beiden twee reguliere partijen en twee rapidpartijen hadden gewonnen, was Karjakin (rapidwereldkampioen in 2012) de beste in de twee afsluitende blitzpartijen.

De 25-jarige Karjakin, in 2009 winnaar van het Corus-toernooi in Wijk aan Zee, verwierf al op de leeftijd van 12 jaar en 7 maanden de titel van grootmeester en daarmee is hij nog steeds de jongste grootmeester aller tijden. Hij won met Oekraïne en Rusland bij de schaakolympiade drie keer goud, twee keer zilver en een keer brons. In 2013 veroverde Karjakin met Rusland de wereldtitel voor teams.

Kandidatentoernooi

Karjakin en Svidler hebben zich door hun finaleplaats in Bakoe geplaatst voor het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap in maart. Ook Giri zal zich door zijn hoge plaats op de wereldranglijst waarschijnlijk voor dat toernooi plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl