Een Russische MiG
NOS Nieuws

NAVO waarschuwt Rusland over aanvallen Syrië

De NAVO heeft Rusland dringend gevraagd de luchtaanvallen op de Syrische oppositie direct te staken. De Noord-Atlantische Raad, het politieke bestuursorgaan van de verdragsorganisatie, veroordeelt de Russische acties in Syrië, voor zover ze niet gericht zijn tegen doelen van Islamitische Staat.

De permanente vertegenwoordigers van de NAVO-lidstaten zijn bezorgd over de Russische bombardementen bij de steden Homs, Idlib en Hama, gebieden waar zich geen milities van IS bevinden.

Westerse steun

De Raad wil dat de Russische luchtmacht onmiddellijk een eind maakt aan het bestoken van burgers en oppositiegroeperingen, waaronder het Vrije Syrische Leger dat wordt gesteund door het Westen.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de Russische luchtmacht vandaag vijftien vluchten boven Syrië heeft gemaakt. Daarbij zijn tien doelen van IS aangevallen. In de provincie Homs zouden artilleriestellingen en tanks van IS zijn vernietigd. Of ook posities van andere oppositiegroepen zijn aangevallen is niet bekendgemaakt.

Donderdag komen de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten bijeen om de Russische bemoeienis met de Syrische burgeroorlog te bespreken. Het Westen denkt dat de Russische luchtaanvallen vooral bedoeld zijn om de Syrische president Assad in het zadel te houden. Rusland is een trouwe bondgenoot van de Syrische president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl