Tom Dumoulin in de witte trui tijdens de Tour de France
NOS Wielrennen

'Fenomeen Dumoulin met kop en schouders de beste'

"Ik kruip in een hol, ik eet me vol en ik word pas in het voorjaar weer wakker", grapt NOS-wieleranalist Danny Nelissen. Er komen zware maanden aan voor de wielerliefhebbers: het seizoen zit er zo goed als op.

Geen Duitser op dunne bandjes meer over Franse kasseien. Geen peloton meer dat onder de Dom fietst. En geen Tom Dumoulin meer in de rode leiderstrui. Het jaarboek van het wielerseizoen 2014/2015 is bijna klaar voor de drukker. Maar niet voordat Nelissen zijn mening erover heeft gegeven.

Dumoulin de Nederlander

Op de vraag welke Nederlander deze jaargang de beste was, hoeft Nelissen niet lang na te denken. "Tom Dumoulin, met kop en schouders. Hij heeft dit jaar als een sluipmoordenaar toegeslagen", zegt de oud-renner over de nummer zes (twee ritzeges) van de afgelopen Vuelta.

"Tom is een fenomeen", vervolgt Nelissen zijn lofzang. "Hij is pas 24. Op het WK koerst hij tot vijftig meter van de meet nog op zilver af. Daar gaan we nog veel plezier aan beleven."

Danny Nelissen
'Tom is een wereldster aan het worden'

Degenkolb de coureur

Een andere renner die met zijn prestaties van zich liet spreken, is de Duitser John Degenkolb van Giant-Alpecin. De sprinter liet vorig jaar al zien dat hij naast het spurten zich ook had ontwikkeld tot een man voor de klassiekers, door in Parijs-Roubaix tweede te worden achter Niki Terpstra.

Dit seizoen kwam de Duitser als eerste over de finish op de wielerbaan in Roubaix, door Zdenek Stybar en Greg Van Avermaet in een sprint te verslaan. "In het voorjaar schitterde Degenkolb", aldus Nelissen. Degenkolb won naast Parijs-Roubaix ook Milaan-San Remo. "De Tour de France viel een klein beetje tegen, maar in de Vuelta pakt 'ie toch weer de laatste rit."

Kittel de teleurstelling

In tegenstelling tot de 26-jarige Duitser beleefde zijn land- en ploeggenoot Marcel Kittel een rampseizoen vanwege een gebrek aan vorm nam zijn ploeg hem niet mee naar de Tour. Een flinke klap voor Kittel, die een jaar daarvoor nog vier etappes op zijn naam wist te schrijven.

Zijn vormgebrek had Kittel te wijten aan een virus, dat hij in het voorjaar opliep. Volgens Nelissen zit er meer achter. "Hij wilde niet meer fietsen voor ploegbaas Iwan Spekenbrink. Anders gaat hij niet naar een andere ploeg", zegt hij. Kittel bevestigde deze week dat hij gaat vertrekken bij Giant-Alpecin.

Astana de dubieuze ploeg

Tot slot noemt Nelissen de volgens hem drie beste ploegen van het seizoen. "Sky wint de Tour met Froome en Etixx-Quick Step wint veel koersen." De Belgische ploeg won onder meer drie ritten in de Tour.

Maar de oud-renner van Rabobank noemt ook het veelbesproken Astana. "Wielerfans gunnen ze misschien niet alles, maar ze winnen wel mooie wedstrijden."

De Kazachse formatie van Aleksandr Vinokoerov won met Fabio Aru de Vuelta en zag zondag Vincenzo Nibali de Ronde van Lombardije winnen. Maar Astana kwam niet alleen positief in het nieuws, de ploeg raakte ook veel in opspraak door (vermeende) dopinggevallen en vals spel.

Aanstaande zondag kunnen de wielerfans nog eenmaal genieten. Dan wordt de Franse eendagsklassieker Parijs-Tours verreden.

Voor Lars Boom van Astana kwam de Tourstart in gevaar, nadat er een te lage cortisolwaarde bij hem was vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl