Mark Tuitert is blij dat de Europese Commissie zijn klacht over de monopolie-positie van de ISU gaat onderzoeken.
NOS Schaatsen

Europese Commissie onderzoekt klacht Tuitert en Kerstholt

De Europese Commissie start een officieel onderzoek naar mogelijke overtreding van mededingingsregels van de internationale schaatsfederatie ISU. Een jaar geleden dienden oud-schaatser Mark Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt een klacht in omdat de ISU schaatsers verbiedt om aan de commerciële Icederby in Dubai mee te doen. De internationale schaatsbond dreigt schaatsers levenslang uit te sluiten als ze toch meedoen aan het toernooi waarbij veel geld te verdienen valt.

De Europese Commissie zegt nu formeel te onderzoeken of de ISU zulke restricties wel mag opleggen. Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager zegt in een verklaring dat de Commissie zal nagaan of de ISU haar monopolie-positie misbruikt: "Sporters hebben slechts enkele jaren waarin zij tot topprestaties kunnen komen. Dus moet er een hele goede reden zijn om hen te verbieden aan zulke evenementen deel te nemen."

Bij de Icederby is het de bedoeling dat langebaanschaatsers en shorttrackers het in Dubai tegen elkaar opnemen op een baan van 220 meter. De sporters kunnen flinke geldprijzen winnen, de initiatiefnemers willen vooral dat het publiek gaat gokken op de uitkomst van wedstrijden. Het evenement is door de opstelling van de ISU op de lange baan geschoven.

Hoe lang het onderzoek van de Europese Commissie gaat duren is nog niet duidelijk. Alle betrokken partijen moeten nog worden gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl