Het hoofd personeelszaken van Air France probeert te ontkomen aan demonstranten
NOS Nieuws

KLM-topman: geweld Air France-demonstranten is onacceptabel

De topman van KLM is geschokt door geweld van demonstranten bij het hoofdkantoor van Air France vandaag.

"Ik ben geschokt door de beelden vanuit Parijs vandaag: het management van Air France dat fysiek bedreigd wordt door demonstranten", zegt Pieter Elbers in een kort persbericht. "Een respectvolle dialoog tussen de partijen is de enige basis waarop we kunnen discussiëren over de reorganisatie van het bedrijf. Wat gebeurd is, is onacceptabel."

Tientallen boze medewerkers van Air France zijn aan het eind van de ochtend het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij bij de luchthaven Charles de Gaulle binnengedrongen. Daar werd op dat moment de ondernemingsraad bijgepraat over een grote reorganisatie. Het overleg is geschorst.

Pepperspray

Correspondent Ron Linker zegt dat de sfeer grimmig was. "Op een bepaald moment werd een man, vermoedelijk een bestuurder, door betogers belaagd. De kleren werden van zijn lijf gerukt en hij moest over een hek springen om te ontkomen. De politie gebruikte ook pepperspray om hem te ontzetten." Volgens Franse media gaat het om Xavier Broseta, de directeur personeelszaken.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt demonstranten aan te zullen klagen voor geweldpleging. Bij het hoofdkantoor protesteerden honderden medewerkers. Rond het middaguur was het protest voorbij.

Kantoor Air France bestormd

Volgens de vakbonden staat het bedrijf op het punt om bekend te maken dat het 2900 banen schrapt. Het zou gaan om 300 piloten, 900 stewardessen en stewards en 1700 man grondpersoneel.

Air France komt later op de dag met een verklaring. Het aantal van 2900 circuleerde al dagen. De directie had na het vastlopen van de onderhandelingen over de reorganisatie aangekondigd over te schakelen op 'plan B'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl