NOS Nieuws

Oppositie wil koe in de wei wettelijk regelen

De koe hoort vrij in de wei te lopen en mag niet de hele dag in de stal staan. Oppositiepartijen GroenLinks, SP en D66 komen met een initiatiefnota om dat wettelijk te regelen. De partijen zeggen dat het schadelijk is als koeien steeds vaker op stal staan. Daarbij gaat het om negatieve gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de dieren en om gevolgen voor het milieu (uitstoot van broeikasgassen).

Bio-industrie

Volgens de oppositie liep in 2001 nog 90% van de koeien in de wei, maar is dat in 2013 gedaald naar 70%. Daarom willen de partijen dat bedrijven alleen mogen uitbreiden als ze de weidegang van de koeien kunnen garanderen. SP-Kamerlid Van Gerven: "We willen niet dat de melkveehouderij verandert in een nieuwe bio-industrie. Daarom moeten we nu ingrijpen".

GroenLinks Kamerlid Grashoff zegt: "Voor de koeien zelf, de melkveehouder en het milieu: het is op zo veel verschillende manier goed dat koeien weer in de wei staan. We hebben ons te lang en te veel gericht op schaalvergroting, alsof koeien puur economische goederen zijn. Het is tijd om met deze initiatiefnota het dierenwelzijn en het milieu weer voorop te stellen."

Antibiotica

Volgens D66 Kamerlid Koser Kaya tonen verschillende rapporten aan dat weidegang veel voordelen biedt. "Als koeien vaker in de wei staan hebben ze minder angst en pijn. Ook krijgen deze koeien minder vaak infecties. Dat is in de eerste plaats prettiger voor de koe. Deze koeien hebben dan bovendien minder medicijnen nodig. Voor mensen is dat ook goed, omdat wij daardoor minder antibiotica binnenkrijgen via ons eten", zegt het D66-kamerlid.

Staatssecretaris Dijksma zei eerder dat ze het goed vindt dat koeien meer naar buiten gaan, maar ze vindt dat ondernemers zelf een keuze moeten maken. Ze wil de weidegang van koeien niet wettelijk vastleggen, omdat dat volgens haar grote gevolgen zou kunnen hebben voor bedrijven. Dijksma maakte wel afspraken met de sector die ertoe moeten leiden dat koeien vaker naar buiten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl