NOS Nieuws

Ruim 1200 schademeldingen na beving Groningen

Het aantal meldingen van schade na de aardbeving vorige week bij Hellum is opgelopen naar 1236. Dat meldt het Centrum Veilig Wonen, dat de schademeldingen verzamelt en bewoners helpt bij het herstellen en versterken van de woningen.

De meldingen komen uit omliggende plaatsen als Slochteren, Siddeburen, Schildwolde en Winschoten. Voor het weekend kreeg het CVW al ruim 700 meldingen binnen. In het weekend is dat aantal dus verder opgelopen.

De meeste meldingen zijn van scheuren in muren en pleisterwerk, zegt een woordvoerder. "Opvallend is dat we heel veel meldingen krijgen van eigenaren van huizen waaraan net schade is gerepareerd, of waar bestaande schade is verergerd."

Er hebben zich tien mensen gemeld die zich acuut onveilig voelden in hun huis. In drie gevallen waren spoedreparaties nodig.

Emoties

"Het is opmerkelijk dat de bewoners dit keer erg emotioneel zijn. Het was een relatief zware beving. Mensen zeggen dat het een ervaring was alsof een vrachtwagen hun woning binnenreed en het dak naar beneden kwam. Huizen trilden in hun voegen."

De aardbeving in Hellum vorige week woensdag was met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter de zwaarste van dit jaar. Het epicentrum was zo'n 20 kilometer ten oosten van de stad Groningen. Bij het KNMI kwamen veel telefoontjes binnen van geschrokken omwonenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl