Elena Timina en Li Jiao, eerder dit jaar tijdens de Europese Spelen
NOS Sport

Timina: ik weet niet of ik het anders had gedaan

Zelden zal Elena Timina met zo'n vreemd gevoel hebben teruggekeken op een toernooi als op het EK tafeltennis. Timina moest het toernooi dat in het Russische Jekaterinenburg gehouden werd namelijk vanuit huis volgen. Ze mocht haar geboorteland Rusland niet in vanwege problemen met haar paspoort.

"Ik heb een Russisch paspoort dat verlopen is. Ik wist niet dat je dan met een Nederlands paspoort geen visum mag aanvragen. Met mijn Russissche paspoort zou het maanden duren en ik zou Rusland niet meer uit mogen."

Kijken via internet

Timina moest daardoor de EK-finale van Li Jie via een stream op internet volgen, net als eerder in het toernooi de andere partijen. "Ik kon niet stilzitten, ik was de hele tijd aan het rennen. Ik voelde me machteloos, omdat ik niks kon doen."

Li Jie kwam in de finale zondagmiddag tegen de Roemeense Elizabetha Samara 2-1 en 3-2 in games voor, maar ze verloor de partij alsnog met 4-3. Timina vindt dat Jie nauwelijks iets verkeerd gedaan heeft. "Ze speelt al tien dagen subliem, het was prachtig tafeltennis."

"Ze had nog nooit van Samara verloren, het waren altijd moeilijk wedstrijden die laat beslist werden. Toen ze vandaag 3-2 voor stond, dacht ik dat het niet mis kon gaan. Jie ging toen iets minder spelen en Samara juist beter. Ik weet niet of ik iets beter had kunnen doen."

Timina heeft de afgelopen week wel veel contact gehouden met Rusland. "Ik had constant contact met de technisch directeur en met Li Jao, die Jie vandaag coachte. Via WhatsApp had ik contact met Li Jie."

Niet meer naar Rusland

De komende weken zal Timina gewoon weer bij haar speelsters kunnen zijn, want er staat een wereldbeker in Japan en een olympisch testevent in Rio de Janeiro op het programma. "Ik hoop dat er geen toernooien in Rusland meer komen", zegt Timina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl