NOS Nieuws

Doden door extreme buien South Carolina

Overstromingen in South Carolina: de auto's drijven door de straat

In de Amerikaanse staat South Carolina zijn bij overstromingen en verkeersongelukken door zware regenbuien in de afgelopen dagen zeker vijf doden gevallen. In North Carolina kwamen twee mensen om het leven door het natuurgeweld.

In sommige delen van South Carolina is tientallen centimeters regen gevallen. Daar komt de komende uren nog 5 tot 15 centimeter bij. Gouverneur Nikki Haley zegt dat volgens meteorologen zo'n onafgebroken stortbui eens in de duizend jaar voorkomt. "Het is alle hens aan dek", zegt Haley. De gouverneur waarschuwt mensen om binnen te blijven.

Het stadje Georgetown, dat zo'n 9000 inwoners telt, staat bijna geheel onder water. De vier wegen naar de stad zijn afgesloten. Mensen worden met boten uit hun huis gehaald.

Hoofdstad

Ook in hoofdstad Columbia van South Carolina zijn overstromingen gemeld. In de stad viel in 24 uur tijd zo'n 22 centimeter regen. Op scholen en universiteiten is vandaag geen les. Op sommige plekken geldt een avondklok.

In Charleston is nog nooit zoveel regen in de maand oktober gevallen als nu. Dat record is in vier dagen gebroken. In Mount Pleasant viel volgens CNN 61 centimeter regen. Steven Pfaff van de federale weerdienst noemt de overweldigende hoeveelheid regen zeer gevaarlijk. Vooral op de weg is het oppassen. De hulpdiensten hebben inwoners gewaarschuwd om niet de auto te pakken.

President Obama heeft de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor zijn er federale fondsen vrijgekomen voor de hulpverlening. Er zijn vliegtuigen ingezet en 600 leden van de National Guard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl