Demonstranten vanmiddag in Minsk
NOS Nieuws

Wit-Russen demonstreren tegen Russische luchtmachtbasis

Zo'n duizend activisten hebben in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gedemonstreerd tegen de mogelijke komst van een Russische luchtmachtbasis. De betogers zeggen dat als de bouw doorgaat de spanningen tussen Rusland en het Westen verder zullen toenemen en dat Wit-Rusland dan niet langer neutraal kan blijven.

Wit-Rusland wordt daardoor een vazal van het Kremlin, stellen ze. Wit-Rusland is een buurland van Rusland en grenst verder aan Oekraïne en de drie NAVO-landen Letland, Litouwen en Polen.

'Ik zit niet te wachten op een Russische basis'

De politie greep niet in bij de betoging. In het verleden werden demonstranten hard aangepakt.

De Wit-Russische president Loekasjenko heeft tot nu toe niet gereageerd op de plannen van president Poetin om een basis in zijn land te openen. Volgens analisten zal Loekasjenko de plannen niet dwarsbomen omdat zijn regering afhankelijk is van de goedkope olie en gas uit Rusland.

Verkiezingen

Volgende week worden in Wit-Rusland presidentsverkiezingen gehouden. De verwachting is dat Loekasjenko opnieuw wordt gekozen en aan een vijfde termijn kan beginnen.

"Niemand twijfelt aan zijn overwinning", zei oppositieleider Gubarevich tijdens het protest. "Het is ook duidelijk wat het Kremlin heeft geëist in ruil voor de herverkiezing van Loekasjenko", voegde hij eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl