Premier Pedro Passos Coelho (midden) heeft met de centrum-rechtse regeringscoalitie de verkiezingen gewonnen
NOS Nieuws

Centrum-rechtse coalitie verliest meerderheid in Portugal

In Portugal heeft de centrum-rechtse regeringscoalitie haar meerderheid in het parlement verloren. De combinatie bleef wel de grootste, maar kan niet zonder de steun van andere partijen regeren. Daarmee dreigt een politieke impasse, want bijvoorbeeld de socialisten staan ver af van de regeringspartijen.

Met bijna alle stemmen geteld, heeft het tweepartijenverbond van premier Pedro Passos Coelho zo'n 37 procent van de stemmen gekregen.

De socialisten zijn niet verder gekomen dan 32 procent. Het uiterst linkse blok BE komt op ruim 10 procent en het verbond van groenen en communisten op ruim 8 procent.

Premier Portugal: dit is niet de uitslag waar we op hoopten

In 2011 kreeg Portugal een steunpakket van 78 miljard euro. In ruil daarvoor moest de regering salarissen en pensioenen korten, snijden in de publieke diensten en de belastingen verhogen.

In andere landen zijn regeringen die hebben bezuinigd, afgestraft door de kiezers. Ook andere gematigde partijen verloren flink. In buurland Spanje kwam de linkse Podemos-beweging op. Maar in Portugal lijkt het voorzichtige economisch herstel te hebben geholpen de gematigde partijen in het zadel te houden.

Coelho is de eerste premier van een regering die Europese steun moest aanvragen die bij verkiezingen niet zwaar verliest. In een televisietoespraak zei hij klaar te zijn voor het vormen van een regering, ook al is zijn coalitie de meerderheid kwijt.

Jongeren en ouderen

De nieuwe Portugese regering staat voor de uitdaging om werkgelegenheid voor jongeren te creëren en om de 3,6 miljoen pensioenen te kunnen blijven betalen.

35 procent van de inwoners van het land is met pensioen. De afgelopen crisisjaren vertrokken zo’n 500.000 Portugezen naar het buitenland om daar werk te zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl