Studenten in Maleisië protesteren bij de Indonesische ambassade tegen de rookoverlast
NOS Nieuws

Scholen in Maleisië dicht vanwege bosbranden Indonesië

In Maleisië blijven de meeste scholen de komende twee dagen dicht vanwege de rook die wordt veroorzaakt door bosbranden in buurland Indonesië. De autoriteiten hebben dat besloten omdat ze gezondheidsproblemen verwachten. Mensen kunnen last krijgen van longinfecties.

Alleen scholen in afgelegen gebieden mogen morgen en dinsdag openblijven.

Vandaag werden in Maleisië al veel sportevenementen afgelast. Zo ging een marathon met 30.000 deelnemers niet door.

'Overmacht'

Volgens de minister van Onderwijs, Mahdzir Khalid, is er sprake van overmacht. Maleisië kan niets doen aan de smog die het land binnenkomt. "De kwestie moet met wijsheid en snelheid tegemoet worden getreden, om te voorkomen dat onze leerlingen op school er last van krijgen", zegt de minister.

De rookvervuiling zou de ergste zijn in bijna twintig jaar. De afgelopen weken hebben grote delen van Zuidoost-Azië ermee te maken gekregen.

In verschillende delen van Indonesië, Maleisië, Singapore en de Filipijnen hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor gezondheidsproblemen, zijn scholen gesloten, hebben vluchten vertraging opgelopen en zijn sportevenementen afgelast.

Mondkapjes

De Maleisische overheid sloot eerder al scholen in de hoofdstad Kuala Lumpur en omgeving. Ook wordt bewoners aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven en buiten mondkapjes te dragen.

De rookwolken worden veroorzaakt door bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra. De wind blaast die rook de komende dagen in noordoostelijke richting, is de verwachting van weerkundigen. Daardoor zal Maleisië er behoorlijk last van krijgen.

Maleisië heeft bij Indonesië aangedrongen op maatregelen om de rookoverlast in de toekomst te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl