Liesbeth Homans met N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever
NOS Nieuws

Boete bij slechte prestaties inburgering Vlaanderen

Migranten die in Vlaanderen een inburgeringscursus volgen, kunnen vanaf volgend jaar bij slechte resultaten een boete krijgen. Minister Liesbeth Homans (NV-A) van de Vlaamse deelregering zegt dat de boetes variëren van 50 tot 5000 euro.

Nieuwkomers kunnen nu ook al worden beboet, maar dat gebeurt op basis van inzet. Als migranten geen of weinig inspanning leveren, krijgen ze een boete.

De nieuwe regeling is volgens Homans gunstiger, omdat het nu gaat over het resultaat. Ze benadrukt wel dat niemand een boete krijgt "op basis van intellectuele capaciteiten".

Homans verwacht dat de komende maanden 20.000 buitenlanders zich in Vlaanderen gaan vestigen. Dat zal volgens haar een behoorlijke impact hebben in Vlaanderen, onder meer voor de woningmarkt.

Ze zegt dat Belgen die nu op een wachtlijst staan voor sociale huurwoningen zich geen zorgen hoeven te maken. "We gaan absoluut geen voorrang geven aan de nieuwe mensen die nu komen", aldus de minister van de Vlaams-nationalistische partij van Bart de Wever.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl