NOS Wielrennen

Nibali zegeviert in 109de Ronde van Lombardije

  • AFP
    Vincenzo Nibali wint de 109de Ronde van Lombardije
  • AFP
    De topdrie: Daniel Moreno, winnaar Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot

Vincenzo Nibali heeft de 109de editie van de Ronde van Lombardije gewonnen. De Italiaan van Astana sprong met nog zestien kilometer te gaan weg in de afdaling van de Civiglio en bleef weg.

De Spanjaard Dani Moreno werd tweede, voor Thibaut Pinot uit Frankrijk.

Koers van de vallende bladeren

De laatste WorldTourwedstrijd van het jaar, ook wel de koers van de vallende bladeren genoemd, kwam na twintig kilometer op gang met de vlucht van elf man, onder wie ook Lotto-Jumbocoureur Dennis van Winden, Stefan Schumacher, Jérôme Coppel, Oscar Gatto en Simon Geschke.

Op de Ghisallo (met de top na 181 km) viel de kopgroep uiteen en kwam vanuit het peloton een aanval van Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter, de Belg Tim Wellens en de Polen Michal Kwiatkowski en Lukasz Wisniowski.

Slagveld op de Muro di Sormano

De gevreesde Muro di Sormano (met de top op 50 kilometer van de finish), die met pieken tot 27% het steilste fietspad van de wereld wordt genoemd, leverde een slagveld op.

Wellens en Kwiatkowski rondden de top als eersten, op korte afstand gevolgd door een groep met Gesink, Slagter, Wout Poels en ook Alejandro Valverde, Nibali, Pinot en Moreno. De Belg en de Pool mochten dertig kilometer lang dromen van de overwinning, maar op de Civiglio, de voorlaatste klim, spatte die droom uiteen.

Op de klim zelf dunde de voorste groep uit na wat speldenprikjes van Nibali en alleen de Italiaan Diego Rosa, de Spanjaarden Valverde, Moreno en Mikel Nieve en de Fransen Pinot en Tony Gallopin bleven in de buurt.

Met ware doodsverachting de Civiglio af

Toen Nibali met ware doodsverachting de afdaling van de Civiglio aansneed, bleek niemand in staat hem te volgen. In een mum van tijd had de Italiaan een halve minuut te pakken en met alleen de San Ferme della Battaglia nog te gaan, leek dat toereikend.

Maar Moreno, die bij afwezigheid van de geblesseerde Joaquim Rodríguez voor eigen succes mocht gaan, naderde op die klim Nibali tot op elf seconden.

In de vlakke vijf kilometer tot de finish vergrootte de Italiaan zijn marge weer, tot 21 seconden. Pinot werd op een halve minuut derde en Valverde, de beste renner dit jaar in de WorldTour, werd vierde.

Nibali sterkste in Ronde van Lombardije

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl