NOS Nieuws

Assad: militaire actie Rusland en Iran nodig

'Bombardementen van het Westen maken terroristen sterker'

Een militaire coalitie van Syrië, Irak, Iran en Rusland is noodzakelijk om terreurgroep Islamitische Staat effectief te kunnen bestrijden. Dat zei de Syrische president Assad in een interview op de Iraanse televisie. "Die coalitie moet zegevieren, anders dreigt Syrië vernietigd te worden. En als dat gebeurt, zal op termijn de hele regio worden verwoest."

De luchtaanvallen van de door Amerika geleide coalitie op doelen van Islamitische Staat in Syrië en Irak maken de terreurgroep alleen maar sterker, zei Assad. "Dat werkt contraproductief. De westerse samenzwering tegen Syrië is daarom een mislukking."

Een coalitie onder leiding van de VS voert sinds ongeveer een jaar luchtaanvallen uit boven IS-gebied. De VS steunt ook gematigde rebellengroepen in het land. "Sinds de coalitie is gevormd, is het verspreidingsgebied van IS alleen maar groter geworden. Ook het aantal rekruten is toegenomen", zei de Syrische president.

Grote vergissing

Sinds afgelopen week voeren ook de Russen luchtaanvallen uit boven Syrië. Volgens de Russen is de actie gericht tegen IS en terroristen in het algemeen. Het Westen denkt dat Rusland alle tegenstanders van Assad aanvalt.

Volgens de Britse premier Cameron maakt de Russische president Poetin een grote vergissing door Syrië militair bij te staan. De Duitse bondskanselier Merkel zei dat Russische bombardementen niet zullen leiden tot het eind van de burgeroorlog in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl