NOS Nieuws

Cameron noemt Ruslands steun aan Assad een vergissing

'Rusland maakt een enorme fout'

De Britse premier Cameron heeft zich in felle bewoordingen uitgelaten over de militaire actie van Rusland in Syrië. Op een partijcongres in Manchester zei Cameron dat president Poetin een vreselijke vergissing begaat door de Syrische president Assad nu ook met gevechtsacties te steunen.

Afgelopen week voerde Rusland verschillende luchtaanvallen uit boven Syrië, naar eigen zeggen gericht op IS-doelen en terroristen in het algemeen. Maar verschillende Europese landen en de Verenigde Staten zijn bezorgd dat de actie van Rusland vooral tot gevolg heeft dat Assad weer steviger in het zadel komt.

Ingrijpen noodzakelijk

Ook de Duitse bondskanselier Merkel heeft zich vanochtend uitgelaten over de Russische operatie in Syrië. Ze zei tegen een Duits radiostation dat militaire inspanningen in Syrië noodzakelijk zijn, maar dat dit geen eind maakt aan de burgeroorlog die nu al meer dan 4 jaar duurt.

Defensiespecialist Rob de Wijk zei in het tv-programma Buitenhof dat hij het eens is met Merkel als het gaat om meer militaire inspanningen, maar dan vooral om rode lijnen te trekken ten aanzien van Rusland. Want, zo zei Van Wijk, als je Poetin zijn gang laat gaan "dan heb je straks ook gedonder in de Baltische Staten".

Merkel wil praten

Merkel sprak gisteren in Parijs met Poetin over Syrië. Ze heeft hem verteld dat een politiek proces noodzakelijk is, maar dat er tot nu toe nog weinig van de grond komt. Op de vraag of Assad deel moet uitmaken van die gesprekken antwoordde Merkel dat het onvermijdelijk is dat zowel de oppositie als degenen die Syrië nu leiden daaraan meedoen.

Ook de Verenigde Staten en Groot-Britannië laten doorschemeren dat er met Assad gesproken moet worden, maar zij vinden dat er in een nieuwe regering geen plek voor hem is.

Toezeggingen

Volgens Van Wijk is het van het grootste belang dat de gematigde oppositie naar de onderhandelingstafel komt. "Als dat met bombarderen moet, wat Rusland nu doet, dan is dat maar zo" zei hij. "Je moet een situatie krijgen dat er voordelen te behalen zijn voor de gematigde oppositie; dat kunnen toezeggingen zijn voor een eigen land of machtsdeling met de huidige regering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl