Daniel Martin wint de Ronde van Lombardije
NOS Wielrennen

Met de bladeren valt ook het WorldTour-doek

De 'koers van de vallende bladeren' luidt vandaag het einde in van het wielerseizoen. Met de Ronde van Lombardije staat echter niet alleen de laatste grote koers van 2015 op het programma, maar ook de laatste WorldTour-wedstrijd.

Alejandro Valverde heeft zich al verzekerd van de eerste plaats in de eindrangschikking. Opvallend genoeg is hij, met Rui Costa en Tom Dumoulin, één van de weinige renners uit de topvijftien die wél aan de start staan in Bergamo.

Joaquim Rodríguez moest geblesseerd afhaken en bij onder anderen Greg van Avermaet is de tank leeg na een lang en slopend seizoen. De Nederlandse toppers zijn er wel allemaal bij en dat is maar goed ook. Er valt namelijk nog een ticket voor Rio te verdienen.

57 punten voor ticket Rio

De topvijf op de landenranglijst van de WorldTour mogen vijf in plaats van vier renners afvaardigen naar de Spelen van volgend jaar. Nederland staat momenteel zesde. De achterstand op nummer vijf België is 57 punten.

Om die punten goed te maken, moet één van de toprenners binnen de topvier eindigen en mogen Belgen als Philippe Gilbert en Tim Wellens niet in de toptien finishen.

Boogerd, Kuiper, De Roo

Dat Nederlanders een topprestatie leveren in Lombardije is echter niet zo vanzelfsprekend. Michael Boogerd was in 2004 de laatste met een tweede plaats. Ook Adrie van der Poel was een keer de beste verliezer in 1985, maar de laatste zege dateert alweer uit 1981: Hennie Kuiper.

Hij besliste de wedstrijd dat jaar door weg te springen bij zijn medevluchter op de San Fermo della Battaglia. Die beklimming is ook dit jaar opgenomen in het parcours; de top ligt op 5,3 kilometer van de finish.

Naast Kuiper is Jo de Roo de enige andere Nederlander die ooit zegevierde in Lombardije. Hij deed dat twee keer: in 1962 en 1963.

Ranglijst WorldTour landen

LandPunten
1Spanje1.833
2Colombia1.069
3Groot-Brittannië1.041
4Italië1.006
5België905
6Nederland848

Uitleg in het kort: de totaalscore van een land wordt opgemaakt aan de hand van de beste vijf renners op de individuele WorldTour-ranglijst. Momenteel zijn dat voor Nederland: Dumoulin, Bauke Mollema, Niki Terpstra, Robert Gesink en Wilco Kelderman. Als één van die renners (alleen Terpstra staat niet aan de start) punten scoort, worden die automatisch opgeteld bij de totaalscore van Nederland. Scoort een andere Nederlander punten, dan moet hij eerst nummer vijf Kelderman in punten voorbij, wil het van invloed zijn op de totaalscore van Nederland.

Ranglijst WorldTour individueel

RennerPunten
1Alejandro Valverde615
2Joaquim Rodríguez474
3Nairo Quintana457
...
14Tom Dumoulin271
20Bauke Mollema212
35Niki Terpstra140
40Robert Gesink114
41Wilco Kelderman111
43Lars Boom102
54Steven Kruijswijk80
75Tom-Jelte Slagter49
83Wout Poels46

Live op NPO 1 en NOS.nl

Vanaf 14.25 uur is de Ronde van Lombardije LIVE te volgen via NOS.nl. Met commentaar van Joris van den Berg en Maarten Ducrot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl