verkiezingsposter in Portugal
NOS Nieuws

Portugezen naar stembus voor het eerst na bijna-faillissement

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

De Portugezen gaan vandaag naar de stembus voor de eerste verkiezingen nadat het land in 2011 bijna failliet was gegaan en noodsteun aanvroeg bij Europa. De twee grootste partijen van het land gingen de afgelopen weken nek aan nek in de peilingen. De laatste dagen wezen de peilingen op een kleine meerderheid voor de huidige centrumrechtse regeringspartij CDS/PP.

De regering van premier Passos Coelho deed er alles aan om de afspraken met Europa na te komen. Onder toezicht van de troika (de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF) waren er zware bezuinigingen en hervormingen: de lonen werden gematigd, de pensioenen verlaagd en het land richtte zich weer meer op de export.

Die is inmiddels flink toegenomen. De werkloosheid daalde de afgelopen jaren iets, maar volgens critici komt dat ook doordat ongeveer een half miljoen Portugezen naar het buitenland is vertrokken om daar werk te zoeken.

Investeren

De regeringspartij wil het huidige beleid nog even voortzetten. De grootste oppositiepartij, de socialistische PS, aast op de kiezers die het bezuinigingsbeleid zat zijn. Die partij belooft ook weer te zullen investeren.

Om 19 uur Nederlandse tijd sluiten de stembussen in Portugal. Na 20 uur worden de eerste exit polls verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl