NOS Nieuws

Het is bodemdierendag: op zoek dus naar 'bodemschatjes'

Het is Werelddierendag en het Nederlands Instituut voor ecologie (NIOO-KNAW) vraagt aandacht voor dieren die zelden in de spotlights staan: de bodemdieren. Ze verdienen juist aandacht, vindt het instituut, want wormen, pissebedden en slakken zijn onmisbaar voor een gezonde bodem.

Maak eens kennis zonder meteen 'iew' te zeggen

Froukje Rienks van het NIOO-KNAW

"Bodemdieren maken het zuiveren van water mogelijk en houden de bodem vruchtbaar", zegt Froukje Rienks van het NIOO-KNAW. "De meeste antibiotica worden gemaakt door schimmels en bacteriën in de bodem. Het zijn kleine beestjes met grote gevolgen."

Een pissebed

Dat sommige mensen de kleine diertjes vooral een beetje vies vinden, komt volgens Rienks doordat mensen het bodemleven niet goed kennen. Onbekend maakt onbemind en het NIOO-KNAW moedigt iedereen daarom aan om vandaag in eigen tuin of balkon op zoek te gaan naar 'bodemschatjes' als duizendpoten, spinnen en kevers.

"We roepen op om kennis te maken en eens echt te kijken wat er leeft, zonder meteen 'iew' te zeggen. Een bodemdier heeft net zo veel rechten als een huisdier."

Een duizendpoot

Onder stenen of bloempotten, of na het omscheppen van de grond zijn er velen te vinden. Op de website van het NIOO-KNAW staat een zoekkaart die kan helpen om de verschillende dieren te identificeren. Op bodemdierendag.nl kan de vondst worden doorgegeven. Deelnemers maken bovendien kans op een dekbedhoes met hun favoriete bodemdier erop.

Het Instituut voor Ecologie wil de resultaten van de telling gebruiken om erachter te komen hoe gezond de Nederlandse bodem is, zegt Rienks. "We kijken naar de diversiteit, hoeveel soorten bodemdieren voorkomen in een gemiddelde tuin. We kijken naar de spreiding per provincie, maar ook bijvoorbeeld naar de verschillende soorten tuinen. Het maakt uit of je gras of tegels in je tuin hebt."

Een naaktslak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl