NOS Voetbal

Bazoer en Hendrix, beter op het middenveld

  • ANP Pro Shots
    Riechedly Bazoer
  • ANP Pro Shots
    Jorrit Hendrix

Utrechter Riechedly Bazoer (18) en Limburger Jorrit Hendrix (20). Samen vormden ze drie jaar geleden het verdedigingscentrum van de A1 van PSV. Samen staan ze vandaag mogelijk in de Amsterdam Arena, als tegenstanders.

In het najaar van 2012 was Bazoer na zes jaar in de jeugdopleiding van PSV niet meer gelukkig in Eindhoven. Hij kon zich niet ontwikkelen zoals hij wenste. Hij wilde vaak naar voren, maar dat mocht niet van A1-trainer Phillip Cocu. Bazoer wilde op het middenveld spelen, maar Cocu zag in hem een verdediger.

Vertrek

Het vertrouwen van Bazoer was weg en hij besloot te vertrekken. Met Manchester City was hij al bijna rond, maar toen Ajax zich meldde, besloot hij naar Amsterdam te verkassen.

Frank de Boer en Marc Overmars spraken hun vertrouwen in hem uit en zeiden bovendien dat ze geen verdediger, maar een middenvelder in hem zagen. Daarmee was de keuze snel gemaakt.

Vertrouwen

Ook Hendrix wilde destijds liever als middenvelder spelen en ook Hendrix wekte de belangstelling van Ajax. Hij besloot echter wel bij PSV te blijven. Hendrix voelde het vertrouwen van Cocu en wist dat zijn jeugdtrainer op korte termijn de hoofdcoach van PSV zou worden. Hendrix rook zijn kans.

Die kans kwam voor Hendrix al in 2013, op achttienjarige leeftijd, en inmiddels staat de teller op 45 eredivisieduels. Cocu ziet hem nu als verdedigende middenvelder.

"Hij maakt een goede ontwikkeling door en is heel waardevol voor ons, met name wat betreft de balans", zei de coach. "Maar hij kan ook vooruit spelen. Hij stopt veel energie in een wedstrijd en heeft de juiste mentaliteit."

Hendrix is bij PSV echter nog niet altijd zeker van zijn plaats en als het aan hem ligt, komt daar snel verandering in. Hij wil ook spelen als Andrés Guardado fit is en niet alleen maar profiteren van blessures van teamgenoten.

Kans

Bazoer, anderhalf jaar jonger dan Hendrix, heeft bij Ajax wel een onomstreden positie. Hij kreeg een jaar later zijn kans in het eerste van Ajax, op het middenveld, en greep die met beide handen aan. Zijn teller staat nu op 24 eredivisiewedstrijden.

Vorig weekend speelde Bazoer volgens Frank de Boer zijn beste wedstrijd voor Ajax. "Hij was weergaloos", zei de coach. "Hij heeft heel goed gespeeld. Ik vond hem in alle opzichten fantastisch en daarom hebben we hem ook man of the match gemaakt."

  • ANP
    Riechedly Bazoer (10) en Jorrit Hendrix (6) samen in Jong Oranje.
  • Pro Shots
    Jorrit Hendrix in actie voor Jong Oranje
  • ANP Pro Shots
    Riechedly Bazoer

Bazoer en Hendrix speelden begin september samen op het middenveld van Jong Oranje in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Jong Turkije (0-1 winst) en Jong Cyprus (4-0 winst). Afgelopen vrijdag kregen ze ook weer een oproep voor het komende duel met Slowakije.

Beiden zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen zondag met een glanzend optreden in Amsterdam een nieuwe stap maken. Bazoer en Hendrix gaan de strijd aan, op het middenveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl