Nelson Mandela in 1995 met François Pienaar, die zaterdag bij de ceremonie aanwezig was
NOS Sport

Mandela geëerd met plekje in Hall of Fame bij rugby

Nelson Mandela is zaterdag geëerd met een plekje in de Hall of Fame van het rugby. De in 2013 overleden oud-premier van Zuid Afrika werd hiermee beloond omdat hij ten tijde van de WK rugby in 1995 een belangrijke rol vervulde. Rugby was twintig jaar in Zuid-Afrika een voornamelijk 'blanke' sport en hij zorgde ervoor dat de 'zwarte' meerderheid ook rugby ging spelen.

De ceremonie vond zaterdag plaats in het St. James Park van Newcastle, voorafgaand aan de rugbywedstrijd tussen Zuid-Afrika en Schotland. Toen Zuid-Afrika twintig jaar geleden in eigen land het WK won, was Nelson Mandela ook in het stadion. Hij overhandigde François Pienaar destijds de wereldbeker.

Dit heuglijke moment wordt door veel mensen gezien als het einde van de apartheid. Vandaag was Pienaar, de captain van het Zuid-Afrikaanse team dat in 1995 wereldkampioen werd, opnieuw aanwezig. Hij ontving de Hall of Fame-pet, die daarbij hoort. "Doordat hij ons team zo hartstochtelijk in het openbaar steunde, droeg hij er aan bij dat de samenleving verbroederde. Hij werd een voorbeeld voor ons allemaal", sprak de oud-speler.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl