Kamerlid Van Dam
NOS Nieuws

PvdA: vier dagen werken in plaats van vijf

Een werkweek van vier dagen moet de nieuwe standaard worden. Dat zegt Martijn van Dam, vice-fractievoorzitter van de PvdA in het Algemeen Dagblad. Als mensen een extra dag vrij zijn per week houden ze meer tijd over voor hun gezin, familie en vrienden.

"Veel jonge moeders krijgen een burn-out", zegt Van Dam. "Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken."

Fatsoenlijk salaris

Daarom moet het ook voor mannen normaal worden om niet vijf, maar vier dagen in de week te werken, vindt de PvdA. "We moeten ervoor zorgen dat je in 36 uur, in vier dagen van negen uur, een fatsoenlijk salaris kunt verdienen, minimaal het minimumloon."

Omdat cao's nu uitgaan van een 40-urige werkweek erkent Van Dam dat een verandering kosten met zich meebrengt voor werkgevers. Hij wil hen helpen met belastingmaatregelen, zodat werknemers netto meer overhouden.

Geen verplichting

De vierdaagse werkweek moet wat de PvdA betreft geen verplichting worden. "Als werknemers vijf dagen willen blijven werken, dan kan dat natuurlijk."

Zes jaar geleden pleitte de PvdA ook al voor een werkweek van vier dagen. Toen wilde de partij op die manier vooral de snel stijgende werkloosheid bestrijden.

Proefballonetje

De oppositie reageert niet echt enthousiast. SP-leider Roemer zei in Kamerbreed dat hij er niks mee kan. "Het is een sympathiek proefballonnetje." Maar hij ziet geen concreet voorstel. Roemer denkt dat de PvdA uiteindelijk afhaakt als het tot een echt voorstel komt.

Ook D66-leider Pechtold vindt het idee sympathiek, maar ziet allerlei obstakels waar de PvdA niet op ingaat. Zoals de vraag wie een kortere werkweek moet betalen. Bovendien werken juist in Nederland veel mensen al in deeltijd, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl