Het team van Google komt aan op Griend
NOS Nieuws

Met Google Street View de Nederlandse natuur in

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

Google gaat de Nederlandse natuur vastleggen. Binnenkort kun je met Google Street View in de Weerribben net zo rondkijken als in Amsterdam of Zwaagwesteinde. Eerder waren de Grand Canyon, de Galapagos-eilanden en Antarctica aan de beurt. Nu volgen 25 gebieden van Natuurmonumenten.

Het project begint op Griend, een piepklein eilandje in de Waddenzee. Dat is een logische keuze van Natuurmonumenten, want Griend is ontoegankelijk voor publiek. Het eilandje is het exclusieve domein van vogels. In het voorjaar broeden hier meeuwen en sterns, in deze tijd van het jaar is het een plek waar trekvogels naartoe komen bij hoog water. Griend zal dus alleen maar te zien zijn door de ogen van Google Street View.

We hopen dat dit mensen aanmoedigt om er echt naartoe te gaan.

Geeke Remmelts van Natuurmonumenten

De meeste andere gebieden van Natuurmonumenten zijn wel open voor publiek, maar dat wil niet zeggen dat iedereen in de gelegenheid is er ook naartoe te gaan.

"Mensen die minder mobiel zijn, kunnen dankzij Street View toch een beetje rondkijken in de Loonse en Drunense Duinen, de Wieden of de Veluwezoom", zegt Geeke Remmelts van Natuurmonumenten. "We hopen dat mensen door de beelden die ze zien aangemoedigd worden om er een keer in het echt naartoe te gaan."

Google is het daar helemaal mee eens. Volgens woordvoerder Meghan Casserly heeft het bedrijf er geen enkel commercieel belang bij. Dit samenwerkingsproject met Natuurmonumenten wordt uit een speciaal potje betaald.

"Er zijn meer dan een miljard mensen die dagelijks gebruik maken van Street View om een leuk koffietentje te zoeken of om te genieten van de prachtige natuur, zoals die in Noord-Nederland. En dat is helemaal gratis."

  • Roel Pauw / NOS
    Onderweg naar Griend
  • Pauline Broekema/NOS
    Het Wad bij Griend
  • Roel Pauw / NOS
    Apparatuur wordt aan land gebracht
  • Pauline Broekema/NOS
    Aankomst op Griend
  • Pauline Broekema / NOS
    Vlieland en Terschelling vanaf Griend
  • Pauline Broekema / NOS
  • Pauline Broekema/NOS
    Het vogelwachtershuis op Griend

Griend is dus verboden gebied en dat betekent ook dat je er bijna niet kunt komen. De boot van schipper Harm gaat voor anker aan de rand van de vaargeul en dan moet alles en iedereen overstappen op een klein rubberbootje.

De laatste 100 meter moeten lopend worden afgelegd, wadend door enkeldiep water. De mensen van Google zeulen een paar kisten met spullen mee: accu’s, harde schijven en natuurlijk de Tracker, het alziende oog van Google.

Perfect 360-gradenbeeld

De camera is een bol ter grootte van een voetbal en heeft vijftien lenzen die alle kanten uitkijken. "Zo krijg je een perfect 360-gradenbeeld", zegt Edo Tams. Hij is de Tracker Operator, de man die de camera bedient. "Je draagt hem op je rug als een soort backpack en de camera steekt dan net een eindje boven je hoofd uit. Ik loop straks kriskras over het eiland en langs het strand om opnames te maken."

Het oog van Google

Hij moet daarbij op twee dingen letten. Er mogen geen mensen in beeld zijn omdat dit een onbewoond eiland is. En hij moet de vogels niet opjagen, want Google en Natuurmonumenten willen geen grote wolken van angstige vogels in beeld.

Al gauw staat het zweet op Edo's gezicht. De camera weegt zo'n 20 kilo en het is best zwaar om daarmee op je rug door het ruige terrein van Griend te struinen. Natuurmonumenten is daarom op zoek naar vrijwilligers die ook een stukje voor hun rekening willen nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl