NOS Nieuws

Heldere 100+'ers onderzocht

100+ en nog fier achter het stuur

Een bont gezelschap kwam vandaag bij elkaar in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De 26 mensen hebben één overeenkomst: ze zijn allemaal 100 jaar of ouder. En er is nog iets anders: ze zijn allemaal nog helder van geest. Dat is wat deze groep zo interessant maakt voor onderzoeker Henne Holstege.

Ze wil weten waarom deze krasse knarren geen last van dementie krijgen, terwijl veel van hun leeftijdsgenoten, of mensen die jonger zijn, daar wel mee te maken krijgen. "We weten dat mensen met dementie bepaalde eiwitten in hun hersenen hebben. We willen nu weten of deze mensen die eiwitten ook hebben en zo ja, waarom ze er dan geen last van hebben."

Het onderzoek loopt nu twee jaar en in totaal worden er ruim 150 mensen onderzocht. De 100-plussers worden thuis opgezocht. Ze beantwoorden enorme vragenlijsten; soms zijn onderzoekers wel vier uur bezig om samen zo'n lijst in te vullen.

De dagelijkse routine van een 100+er

Gezond

Verder krijgen ze geheugentestjes en wordt gevraagd of ze na overlijden hun hersenen af willen staan voor de wetenschap.

Dat is tot nu toe een paar keer gebeurd, zegt Holstege, maar de groep die ze onderzoeken blijkt erg taai te zijn. "Absoluut niet vervelend bedoeld natuurlijk, maar het gaat langzamer dan we dachten. Dat geeft maar aan hoe gezond deze groep is."

Dat blijkt ook wel als je in gesprek gaat met de 100-plussers. Er is er eentje bij die nog dagelijks een paar uur in de tuin werkt. "Ik heb een tuin van 3000 vierkante meter, dus daar is een hoop te doen."

100+'er over haar dagelijks leven

Verder wordt er veel gepuzzeld en sommigen koken ook nog zelfstandig.

Het geheim van deze mensen? "Gewoon ademhalen", zegt iemand. "En rustig aan doen", vult een andere honderdplusser aan. "Het is tegenwoordig allemaal zo gehaast, dat hebben wij nooit gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl