De premiers van de Visegrad-groep tijdens een overleg vorige maand in Praag
NOS Nieuws

Tsjechië wil coalitiemacht voor bewaking Hongaarse grens

Tsjechië wil samen met Polen, Slowakije en Hongarije een militaire coalitie vormen die honderden militairen moet leveren voor de bewaking van de Hongaarse grens met Servië en Kroatië. Zo willen zij de stroom migranten en vluchtelingen een halt toeroepen die via Hongarije de EU binnen willen komen.

"Onze regering is bereid Hongarije te helpen bij het beschermen van de Schengen-grens. Wij stellen een gezamenlijke V4 actie voor", twitterde de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka vandaag. De gezamenlijke 'grensmacht' zou minstens enkele maanden ingezet worden.

De vier landen hebben zich de afgelopen maanden grote tegenstanders getoond van een verplichte verdeling van vluchtelingen over Europa. Polen ging alsnog akkoord met de quota die Brussel aan elk EU-land oplegde. De andere drie verzetten zich daar nog steeds tegen.

De vier landen, verenigd in de Visegrad-groep, vinden dat de grenzen beter moeten worden bewaakt en dat er harder moet worden opgetreden tegen mensensmokkelaars. Met het voorstel van Sobotka lijkt Tsjechië dit nu ook handen en voeten te willen geven.

De Hongaarse grens was afgelopen zomer de belangrijkste poort naar Europa voor tienduizenden vluchtelingen en migranten. Boedapest plaatste hekwerken en prikkeldraad op de grens met Servië. Aan de Kroatische kant wordt nu ook zo'n grensafscheiding gebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl