NOS Nieuws

Babymelkpoeder belangrijkste Nederlandse exportproduct naar China

Babymelkpoeder is uitgegroeid tot het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar China en Hongkong, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlands babymelkpoeder is in trek bij Chinezen sinds in 2008 Chinese baby's overleden aan vergiftigde Chinese babymelk.

In de eerste zeven maanden van dit jaar werd er voor 730 miljoen euro babymelkpoeder naar China en Hongkong geëxporteerd. Daarmee zet de groei van eerdere jaren verder door.

Een groot deel van de export naar Hongkong komt uiteindelijk in China terecht. Voor deze speciale administratieve regio binnen China gelden minder strenge importregels.

Vervijftigvoudigd

Vanaf 2008 nam de export een hoge vlucht. Toen overleden er baby's doordat Chinese zuigelingenvoeding was vergiftigd met melamine. Sinds die tijd vertrouwen Chinese ouders hun eigen producenten niet meer. In tien jaar tijd is de Nederlandse export van babymelkpoeder naar China en Hongkong vervijftigvoudigd.

Veel Chinezen denken dat babymelkpoeder uit het buitenland altijd beter is, zegt Roelof Joosten, topman bij zuivelproducent Friesland-Campina. "Nederland heeft een goede reputatie als zuivelland. Wij hebben fabrieken in Nederland staan die goede producten maken. Dat vinden de Chinezen ook."

Gevolg van het exportsucces is wel dat er in Nederland zelf schaarste is in de winkels. Daarom gelden er strenge aankooprestricties die moeten voorkomen dat handelaren de babymelk hier op grote schaal kopen om door te verkopen in China.

Volgens Joosten wordt er ondanks de maatregelen nog veel babymelkpoeder verhandeld via internet. "In Nederland kost een pak babymelkpoeder zo'n 15 euro. In China ligt de prijs rond de 40 euro door strenge kwaliteitseisen en moeilijkheden bij de distributie van het product. Chinezen besparen geld door het poeder op internet te kopen. Het is gewoon handel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl