NOS Nieuws

'Verbied roken tijdens het werk'

Er moet een verbod komen op roken onder werktijd, ook tijdens pauzes. Daarvoor pleit longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Steeds vaker wordt er opgeroepen tot een rookverbod, tot aan de privéruimte van mensen toe.

Dekker zegt in het AD dat werkgevers door roken onder werktijd te tolereren tekortschieten in hun zorgplicht. "Rokers zijn anderhalf keer zo vaak en zo lang ziek als niet-rokers. Een op de vier sterft zelfs al voor zijn pensioenleeftijd aan de gevolgen van roken. Zowel rokers zelf als hun werkgevers zijn gebaat bij een aanpak van roken."

Stoptober

Het is niet helemaal toevallig dat Dekker met deze oproep komt. Gisteren begon Stoptober, een actie van een aantal organisaties om mensen te stimuleren om te stoppen met roken. De oproep past ook in een serie van voorgestelde maatregelen in binnen- en buitenland om roken te ontmoedigen.

Antirokersclub Clean Air Nederland opperde in september in dezelfde krant een rookverbod voor in de tuin, op het balkon en thuis bij Nederlanders. De club komt met dat voorstel om buren te ontzien. De club zegt een rechtszaak voor te bereiden. Onduidelijk is nog met welke casus ze bij de rechter zullen aankloppen.

Niet meer roken in auto

In Groot-Brittannië is roken in een auto waar een minderjarige aanwezig is sinds gisteren verboden. Wie het waagt een sigaret op te steken, riskeert een boete van een kleine 70 euro.

In augustus stelden Nederlandse long- en kinderartsen al voor om een dergelijk verbod ook hier in te voeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt niet open te staan voor dat pleidooi.

Rookwaar onder de toonbank

Albert Heijn experimenteert ondertussen in vijftien winkels met het verkopen van tabak die niet in het zicht ligt. Verschillende vormen van afdekken worden getest: gesloten deuren, lamellen en automaten.

De proef wordt gedaan, omdat de Tweede Kamer wil dat er afspraken worden gemaakt over het wegstoppen van tabakswaar. Daarover gaan het ministerie van Volksgezondheid en de supermarkten binnenkort in overleg. Eerder riep de Nederlandse kankerbestrijding al op tot een verkoop van tabak onder de toonbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl