Politieagenten
NOS Nieuws

Levenslang voor 15-jarige Brit na plannen terreuraanslag

Een 15-jarige Britse jongen heeft levenslang gekregen voor het plannen van een terroristische aanslag in Australië.

Het plan was om politieagenten te onthoofden tijdens een Anzac Day-herdenking in Melbourne, waarbij gesneuvelde militairen worden herdacht. De plannen waren geïnspireerd door Islamitische Staat.

Of hij daadwerkelijk zijn hele leven de cel in moet, is nog maar de vraag,

Vervroegd vrij?

In Nederland betekent levenslang dat de veroordeelde nooit meer vrij komt. In Groot-Brittannië is dat anders. Daar is het gebruikelijk dat bij een veroordeling tot levenslang een minimumaantal jaren celstraf wordt opgelegd. Hoeveel jaar dat is, varieert per zaak.

Deze jongen, die wegens zijn jonge leeftijd anoniem moet blijven, zit sowieso vijf jaar achter de tralies: daarna kan hij eventueel om vervroegde vrijlating vragen. Mocht de tiener dan geen gevaar meer vormen voor de samenleving, dan kan hij voorwaardelijk vrij komen.

Als de rechter anders oordeelt, dan blijft hij in de cel. Dat kan in de praktijk dus betekenen dat hij zijn hele leven achter de tralies zal zitten.

Jongste terrorist

De jongen is de jongste veroordeelde terrorist ooit in het Verenigd Koninkrijk. Omdat er nooit eerder een kind is veroordeeld voor terrorisme, is er geen precedent.

De tiener uit het Engelse Blackburn verzond duizenden online berichten naar een Australische vermeende jihadist, en plande volgens de rechter "een bloedbad". Als de Britse politie de telefoon van de toen 14-jarige jongen niet had gehackt, was de aanslag naar alle waarschijnlijkheid gelukt, meldt de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl